


Οι δασμοί του Τραμπ έχουν σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις, διαμορφώνοντας εκ νέου τη δυναμική του παγκόσμιου εμπορίου, επιβαρύνοντας παραδοσιακές συμμαχίες και ενδεχομένως οδηγώντας σε πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία των διεθνών σχέσεων, με τις αντιδράσεις των χωρών να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο.
Οι δασμοί φαίνεται να τεντώνουν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και παραδοσιακών συμμάχων, όπως η ΕΕ, με την ΕΕ να εξετάζει αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.
Η Κίνα, αντιμετωπίζοντας υψηλούς δασμούς, έχει ήδη ανταποκριθεί με δικούς της δασμούς, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Επιπτώσεις σε αναδυόμενες αγορές
Χώρες όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία, που αντιμετωπίζουν υψηλούς δασμούς, μπορεί να αναζητήσουν νέους εμπορικούς συνεργάτες, ενδεχομένως ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία.
Κίνδυνος αποσταθεροποίησης
Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε αναπτυσσόμενες χώρες, με πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες.
Αναλυτικά
Η ανάλυση των γεωπολιτικών επιπτώσεων των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ βασίζεται σε μια ποικιλία διεθνών πηγών στα αγγλικά και τα γαλλικά, με ημερομηνίες δημοσίευσης μέχρι τις 07 Απριλίου 2025.
Το παρόν δημοσίευμα εξετάζει πώς οι δασμοί επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις, τις εμπορικές συνεργασίες και τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.
Εισαγωγή και φόντο
Οι δασμοί του Τραμπ, που κυμαίνονται από 10% έως 50% σε διάφορες χώρες, εισήχθησαν ως μέτρο για την αντιμετώπιση των εμπορικών ανισορροπιών, σύμφωνα με το Fact Sheet: President Donald J. Trump Declares National Emergency.
Ωστόσο, έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για τις γεωπολιτικές συνέπειες.
Διατάραξη της παγκόσμιας εμπορικής τάξης
Οι δασμοί φαίνεται να σηματοδοτούν μια σημαντική αποχώρηση από το μεταπολεμικό σύστημα ελεύθερου εμπορίου που προώθησαν οι ΗΠΑ.
Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το διεθνές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες, οδηγώντας σε αυξημένο προστατευτισμό και οικονομική αστάθεια.
•Σύμφωνα με το The Economist, οι δασμοί θα μπορούσαν να καταστρέψουν την παγκόσμια ελεύθερη εμπορική τάξη που οι ΗΠΑ υποστήριξαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στενές διατλαντικές σχέσεις
Η ΕΕ, με δασμό 20%, έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα. Η απάντηση της ΕΕ περιλαμβάνει απειλές για αντίποινα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο, περαιτέρω επιβαρύνοντας τις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.
•Η Γαλλία έχει καταδικάσει τους δασμούς ως παραβίαση των διεθνών εμπορικών κανόνων και καλεί για συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, σύμφωνα με το Le Devoir.
•Η Επιτροπή της ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα λάβει «κατάλληλα μέτρα» για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, όπως αναφέρεται στο Politico και European Commission.
Εντατικοποίηση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας
Η Κίνα, με συνολικό δασμό 65%, έχει ήδη ανταποκριθεί με δικούς της δασμούς και άλλα μέτρα, όπως η απαγόρευση εξαγωγών 16 σπάνιων γαιών και η κατάρτιση 11 αμερικανικών εταιρειών ως «μη αξιόπιστων», σύμφωνα με το Bloomberg.
•Αυτό εντείνει τον εμπορικό πόλεμο και αυξάνει τις γεωπολιτικές εντάσεις, με την Κίνα να προετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο μέσω της στρατηγικής «διπλής κυκλοφορίας», όπως αναφέρει το Merics.
Επίδραση σε αναδυόμενες αγορές
Χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ (46%) και η Ινδονησία (32%), αντιμετωπίζουν υψηλούς δασμούς, που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις εξαγωγικές τους οικονομίες.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναζήτηση νέων εμπορικών συνεργασιών και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.
•Πηγή: New York Times και Nikkei Asia.
•Σύμφωνα με το Le Devoir, χώρες όπως το Καμπότζη (49%) και το Μπανγκλαντές (37%) μπορεί να χάσουν τον ρόλο τους ως κέντρα κατασκευής, αναγκάζοντάς τες να προσαρμοστούν.
Επίδραση στη Λατινική Αμερική
Χώρες με ελεύθερες εμπορικές συμφωνίες (FTAs) με τις ΗΠΑ, όπως η Κολομβία, επηρεάζονται διαφορετικά.
Ορισμένες μπορεί να χάσουν τα οφέλη των FTAs ή να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις λόγω των δασμών.
Πηγή: USTR και Atlantic Council.
Επίδραση στην Αφρική
Χώρες που επωφελούνται από το African Growth and Opportunity Act (AGOA), όπως το Λεσότο (50% δασμός), μπορεί να δουν τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ να απειλούνται.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη οικονομική αστάθεια και στροφή προς άλλους εμπορικούς συνεργάτες, όπως η Κίνα.
•Πηγή: France24 και Business Daily Africa.