


Η Μαϊάσα Σαμπρίν, Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας, παραιτήθηκε από τη θέση της την Πέμπτη 27/03 χωρίς να δώσει συγκεκριμένους λόγους για την αποχώρησή της, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Η παραίτηση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων πολιτικών αλλαγών στη Συρία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Η Σαμπρίν, που διορίστηκε στα τέλη του 2024 ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κορυφαίου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Συρίας, κατείχε τη θέση για λιγότερο από τρεις μήνες πριν παραιτηθεί.
Ο διορισμός της ήταν μέρος ευρύτερων προσπαθειών της νεοσύστατης μεταβατικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τα οικονομικά ιδρύματα της χώρας μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης, κυρώσεων και διαταραχών που σχετίζονται με τον πόλεμο.
Η παραίτηση της Σαμπρίν προκαλεί ανησυχίες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της Συρίας, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση, υποτίμηση του νομίσματος και διεθνείς κυρώσεις.
Ένας Σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί αντικαταστάτης, πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές που κυκλοφορούν στα συριακά Μέσα Ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι ο Αμπντούλ Κάντερ Χασρίγιε, ένας χρηματοοικονομικός εμπειρογνώμονας με προηγούμενη εμπειρία στην οικονομική πολιτική, ενδέχεται να διοριστεί ως διάδοχος της Σαμπρίν.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα επίσημη ανακοίνωση.
Η παραίτηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της Συρίας, η οποία παραμένει σε βαθιά κρίση μετά από χρόνια πολέμου, διαφθοράς και ξένων κυρώσεων.
Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στα τέλη του 2024 αποτέλεσε σημαντικό σημείο καμπής, με την νεο-οθωμανική ισλαμιστική μεταβατική κυβέρνηση να προσπαθεί να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα μέσα σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.
Η συριακή λίρα έχει αντιμετωπίσει ακραία υποτίμηση την τελευταία δεκαετία, επιδεινωμένη από την καταστροφή που προκάλεσε ο πόλεμος, την απώλεια βασικών πηγών εσόδων και τη συστημική διαφθορά.
Με την οικονομία να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερική υποστήριξη, ιδιαίτερα από τη Ρωσία και το Ιράν τα προηγούμενα χρόνια, η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις.
Επιπλέον, ο ρόλος της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντικός στις περιφερειακές οικονομικές υποθέσεις.
Η AANES ελέγχει βασικές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές και αγροτικούς κόμβους, καθιστώντας την κρίσιμο παράγοντα σε οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική αναδιάρθρωση.
Το μοντέλο διακυβέρνησης της περιοχής, που υποστηρίζεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έχει αναγνωριστεί για τη σχετική σταθερότητα και οικονομική ανθεκτικότητά του σε σύγκριση με τις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Η αποχώρηση της Σαμπρίν υπογραμμίζει τη γενικότερη αβεβαιότητα που περιβάλλει τη μεταβατική φάση της Συρίας.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, βαθιά συνδεδεμένος με τις πολιτικές διεκδικήσεις εξουσίας, παραμένει εξαιρετικά ασταθής καθώς διαμορφώνονται νέες δομές ηγεσίας.
Η έλλειψη διαφάνειας στη λήψη χρηματοπιστωτικών αποφάσεων και η απουσία μακροπρόθεσμων οικονομικών πολιτικών συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις.
Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση στη δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης εγείρει ερωτήματα για την ικανότητα της Συρίας να ανακτήσει την οικονομική της αξιοπιστία.
Διεθνείς ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών εθνών και περιφερειακών παραγόντων, παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να εκτιμήσουν πιθανή εμπλοκή σε προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης.
Ωστόσο, χωρίς σαφή χρηματοπιστωτική ηγεσία, οι προσπάθειες για σταθεροποίηση της οικονομίας της Συρίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω εμπόδια.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το χρηματοπιστωτικό τοπίο της Συρίας καθώς η κυβέρνηση εργάζεται για να διορίσει νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επιλογή της ηγεσίας θα σηματοδοτήσει την κατεύθυνση των νομισματικών πολιτικών της Συρίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σταθεροποίηση του νομίσματος και τις χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις.
Εν τω μεταξύ, η AANES και οι SDF συνεχίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό τμήμα, όπου οι οικονομικές πρωτοβουλίες έχουν επικεντρωθεί στην αυτοδυναμία και την τοπική διακυβέρνηση.
Καθώς η κεντρική κυβέρνηση της Συρίας πλοηγείται σε αυτή την ταραχώδη μετάβαση, το μέλλον της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας παραμένει αβέβαιο.