Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα λαμόγια της απληστίας περιμένουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή για να κερδοσκοπήσουν

Τα λαμόγια της απληστίας περιμένουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή για να κερδοσκοπήσουν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ανησυχία και προκαταβολικές αυξήσεις μικρής κλίμακας προκαλούν οι συζητήσεις για πιθανά πλήγματα του Ισραήλ σε πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η τιμή του αργού σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 2,4% μετά την επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, αλλά η απάντηση του Αμερικανού προέδρου, σε ερώτηση για το αν εξετάζονται πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, προκάλεσε πιο νευρική αντίδραση των αγορών.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «είναι υπό συζήτηση» ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλώντας επιπλέον άνοδο της τιμής κατά σχεδόν 5%, στα 73,50 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα της Πέμπτης.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από τον αναδυόμενο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή για μια καταστροφική άνοδο των τιμών του πετρελαίου που θα συγκλονίσει όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία αλλά ίσως και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε στο CNN, ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ClearView Energy Partners, «η αγορά πετρελαίου υποτιμά τον κίνδυνο στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή.

»Εάν το Ισραήλ χτυπήσει τις ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα εκτιναχθούν στα 86 δολάρια το βαρέλι, καθώς, το Ιράν, εξακολουθεί, παρά τις κυρώσεις, να έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει το πετρέλαιό του στην παγκόσμια αγορά – κυρίως στην Κίνα».

Ένας σοβαρός κίνδυνος είναι να δεχθεί επίθεση η κύρια εξαγωγική εγκατάσταση του Ιράν στο νησί Kharg.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο επειδή αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, σύμφωνα με την ClearView.

Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ανήλθαν συνολικά σε 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η απώλεια αυτού του πετρελαίου θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας.

Επιπλέον, ανάλογα με την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, θα μπορούσε να προκληθεί αναταραχή, εκτός από την απώλεια ιρανικών βαρελιών, και από τη διακοπή των ροών αερίου LNG από τον Περσικό Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ, επισημαίνει σε ενημερωτικό δελτίο η τράπεζα ING.

To μεγάλο όπλο του Ιράν στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής σύμφωνα με τους αναλυτές της ενεργειακής αγοράς, είναι ο έλεγχος των Στενών.

Ένας μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι το Ιράν να απαντήσει σε ένα πιθανό πλήγμα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του, με το κλείσιμο των Στενών, τα οποία είναι το πιο κρίσιμο σημείο διακίνησης πετρελαίου στον πλανήτη.

Μια δυσλειτουργία στα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με την ClearView, καθώς το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης μεταφέρεται από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα.

Τα πράγματα όμως θα μπορούσαν να είναι ακόμα χειρότερα, αφού μετά τις ενεργειακές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, πάνω από 80% των αναγκών της σε καύσιμα, διέρχονται πλέον από τα Στενά.

Αν μόνο μέσα σε μια βδομάδα η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε 8% παρασύροντας το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής αναλογικά, με ένα πιθανό χτύπημα στα πετρέλαια του Ιράν, οι συνέπειες, ειδικά για τις υπερχρεωμένες και υπερπληθωριστικές οικονομίες της Δύσης, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πλήρη κατάρρευσή τους.

Το δίλημμα, συνεπώς, για τους συμμάχους του Ισραήλ είναι άμεσο και ξεκάθαρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Συρία τουρκικό λάφυρο! Η Τουρκία ορίζει ΑΟΖ με τη Συρία και «αναλαμβάνει» τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της

Αναχώρησε από τη Λεμεσό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Επίσκεψη ΥΠΕΞ Κύπρου σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι και πώς θα έχουν φθηνότερη τιμολόγηση από 1η Φεβρουαρίου

Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ – «Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»

Ισραηλινή Πρεσβεία: Κοέν και Σκυλακάκης υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr