Αθήνα και Ρώμη εμφανίζουν τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση της λιανικής τιμής του ρεύματος μεταξύ 33 ευρωπαϊκών πρωτευουσών τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές Αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.
Όπως αποτυπώνεται στη μηνιαία έρευνα η αύξηση των λιανικών τιμών στην Αθήνα για τους τελικούς καταναλωτές αποδίδεται κυρίως στον παρατεταμένο καύσωνα που πλήττει τη χώρα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, ο οποίος αύξησε τη ζήτηση για ψύξη.
Γίνεται δε, αναφορά στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις επιδοτήσεις της ενέργειας για τα νοικοκυριά μέσω της ειδικής εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.
Η μέση ευρωπαϊκή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό χρήστη παρουσίασε οριακή αύξηση αυτόν τον μήνα, διατηρώντας την ελαφρά αυξητική τάση που ξεκίνησε τον Ιούνιο.
Από τις 33 αγορές που αναλύονται στην έκθεση της HEPI, επτά σημείωσαν αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό χρήστη, ενώ 11 παρουσίασαν μειώσεις.
Επί του παρόντος, οι τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη επηρεάζονται κυρίως από τις περιφερειακές καιρικές διακυμάνσεις. Νότια Ευρώπη και ιδίως τα Βαλκάνια αντιμετωπίζουν παρατεταμένο καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, ο οποίος αυξάνει τη ζήτηση και επιβαρύνει τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών χονδρικής.
Αντίθετα, οι Σκανδιναβικές χώρες παρατηρείται πτώση των τιμών λόγω του υγρού καιρού και της υψηλότερης υδροηλεκτρικής παραγωγής.
Ειδικότερα:
• Στην Πράγα η τιμή αυξήθηκε κατά 24% λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους
• Στην Αθήνα η αύξηση ήταν στο 6% λόγω της αύξησης της ενέργειας και των φόρων,
• Κατά 6% ακριβότερα πλήρωσαν και οι κάτοικοι της Ρώμης τον ηλεκτρισμό τον Ιούλιο λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους
• Στις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και τη Σόφια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3%.
Στον αντίποδα μειώσεις καταγράφηκαν:
• Στη Μαδρίτη, κατά 9% λόγω μείωσης της ενέργειας και των φόρων. Σημειώνεται ότι στην Ισπανία, ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε από 21% σε 10% λόγω της μέσης χονδρικής τιμής τον Ιούνιο που υπερέβη το όριο των 45 €/MWh5, οδηγώντας σε πτώση κατά 9% των τελικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Μαδρίτη. Αυτός ο μηχανισμός στήριξης εισήχθη τον Ιανουάριο και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους.
• Μείωση της τελικής τιμής καταναλωτή κατά 9% καταγράφεται και στο Οσλο
• Στο Ελσίνκι κατά 5% και κατά 4% στο Άμστερνταμ, λόγω μείωσης του ενεργειακού κόστους
• Κατά 3% λόγω μειώσεων στην ενέργεια
• Και κατά 2% σε Δουβλίνο και Στοκχόλμη λόγω μειώσεων στα ενεργειακό κόστος και κατά 2% στη Βιέννη λόγω μείωσης ενέργειας και ενεργειακών φόρων
Παράλληλα όπως αναφέρεται στη μελέτη τον Ιούλιο καταγράφεται μια μικρή τάση προσφοράς σταθερών τιμολογίων.
Ωστόσο η μέση τιμή τους είναι ψηλότερη από τη μέση μεταβλητή τιμή κατά 1,53 c€/kWh.
Με βάση τα σχετικά στοιχεία μεταξύ 15 ευρωπαϊκών πόλεων σε μόλις τρεις η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων ρεύματος είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμή των κυμαινόμενων.