Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ρωσία δεν έχει χρήματα για πόλεμο: Ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο για τη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση από τις αρχές του αιώνα

Η Ρωσία δεν έχει χρήματα για πόλεμο: Ο Πούτιν υπέγραψε το νόμο για τη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση από τις αρχές του αιώνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που αυξάνει τους φόρους για τους Ρώσους και τις τοπικές επιχειρήσεις από το 2025.

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει την καθιέρωση προοδευτικής κλίμακας φορολογίας του εισοδήματος των φυσικών προσώπων με συντελεστές από 13% έως 22%, καθώς και αύξηση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από 20% σε 25%, γράφει η ρωσική «Kommersant».

Αυτή η αύξηση φόρου θα είναι η μεγαλύτερη στον 21ο αιώνα, από το 2001 η Ρωσία έχει μια επίπεδη κλίμακα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο επίπεδο του 13%, και ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει εδώ και καιρό την εισαγωγή του ένα από τα βασικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, της ρωσικής υπηρεσίας, μετέδωσε το «Radio Liberty».

Ο νόμος που υπέγραψε ο Πούτιν προβλέπει ότι ο βασικός συντελεστής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 13% θα παραμείνει για τους Ρώσους με ετήσια εισοδήματα έως 2,4 εκατομμύρια ρούβλια.

Για εισοδήματα έως 5 εκατομμύρια ρούβλια, θα αυξηθεί στο 15%, για Ρώσους με εισοδήματα 5-20 εκατομμύρια ρούβλια ετησίως έως 18%, από 20 εκατομμύρια έως 50 εκατομμύρια ρούβλια έως 20%, και εισοδήματα υψηλότερα από 50 εκατομμύρια ρούβλια θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%.

Παράλληλα, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα αυξηθεί από 20% σε 25%.

Τα οφέλη από την πληρωμή αυτού του φόρου θα είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις εξόρυξης φυσικού αερίου και οι εταιρείες πληροφορικής θα πληρώνουν μόνο το 5% του φόρου εισοδήματος μέχρι το 2030.

Επιπλέον, έγιναν αλλαγές στη φορολογία των μικρών επιχειρήσεων στο απλουστευμένο σύστημα, στη φορολογία των ελεγχόμενων ξένων επιχειρήσεων και στο παθητικό εισόδημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, χάρη στην αύξηση των φόρων στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα επόμενα έξι χρόνια θα είναι δυνατή η είσπραξη επιπλέον 16,8 τρισεκατομμυρίων ρούβλια – ποσό που υπερβαίνει το συνολικό μέγεθος του Εθνικού Ταμείου Πρόνοιας κατά το ένα τρίτο (12,75 τρισεκατομμύρια ρούβλια) και υπερτριπλασιάζει τα ρευστά περιουσιακά του στοιχεία, αλλά όχι το μέρος που δαπανήθηκε (5,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια), σημειώνει η «The Moscow Times».

Συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 11 τρισεκατομμύρια ρούβλια για τα επόμενα 6 χρόνια, οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν επιπλέον στο ρωσικό ταμείο.

Πόσα ξοδεύει η Ρωσία για τον πόλεμο;

Η ρωσική κυβέρνηση αναζητά ενεργά νέες πηγές πλήρωσης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού λόγω της αύξησης των δαπανών για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Το μερίδιο των στρατιωτικών δαπανών στον προϋπολογισμό της Ρωσίας για το 2024 μπορεί να γίνει ρεκόρ από τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης και για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία θα υπερβεί τις δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα.

Προβλέπεται να διατεθεί το 29,3% του συνόλου των δαπανών του ρωσικού προϋπολογισμού, ή 10,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια, που ισοδυναμούν με το 6% του ΑΕΠ, για τη χρηματοδότηση της κατεύθυνσης «εθνικής άμυνας».

Το 2023, οι δαπάνες προς αυτή την κατεύθυνση είχαν προγραμματιστεί στο επίπεδο των 6,4 δισεκατομμυρίων ρούβλια.

Παράλληλα, σχεδιάζεται να διατεθούν 7,71 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή το 21,1% όλων των δαπανών για την «κοινωνική πολιτική».

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τουλάχιστον το 2011.

Κατά μέσο όρο, για την περίοδο 2015-2021, το μερίδιο της κοινωνικής πολιτικής στις δαπάνες του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ήταν 28%.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Παχιά λόγια Μακρόν και Σολτς: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί

Ακόμα 77 Leopard 1A5 τανκ στην Ουκρανία

Η Γερμανία έθεσε σε λειτουργία το πρώτο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας μεσαίου βεληνεκούς

Ειρωνεία από Πούτιν: «Προτιμούμε» να εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις (βίντεο)

Γερμανικός Τύπος: Σαρωτικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν καιρώ πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr