Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Εύη Σιμοπούλου
Δημοσιογράφος

Οι αγορές σταθμίζουν τον κίνδυνο των αντιποίνων μετά τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ

Οι αγορές σταθμίζουν τον κίνδυνο των αντιποίνων μετά τα χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράν, Ισραήλ, Χρηματιστήριο,

Τα χρηματιστήρια θα αντιμετωπίσουν την έναρξη της νέας εβδομάδας με ανησυχίες για τα ζητήματα που αφορούν τη γεωπολιτική και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το πρωτοφανές χτύπημα του Ιράν το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ θα πυροδοτήσει γύρους αντιποίνων.

Με τους επενδυτές να είναι ήδη ταραγμένοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την μελλοντική προοπτική των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων, η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει νέα μεταβλητότητα κατά την επανέναρξη των συναλλαγών.

Όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος φόβος για πολλούς παράγοντες της αγοράς ήταν ότι εν τέλει το Ιράν θα παρασυρόταν στην πολεμική σύγκρουση.

Τώρα, καθώς η σύγκρουση διευρύνεται, πολλοί λένε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και αναμένουν πτώση των κρατικών ομολόγων, του χρυσού και του δολαρίου, μαζί με περαιτέρω απώλειες στις χρηματιστηριακές αγορές.

Ωστόσο, μπορεί να μετριάσει την νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά η δήλωση του Ιράν ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν» και η αναφορά ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν.

«Η λογική αντίδραση των επενδυτών είναι να αναζητήσουν περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο σε στιγμές όπως αυτή», δήλωσε ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην Plurimi Wealth LLP.

«Οι αντιδράσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση του Ισραήλ. Εάν το Ισραήλ δεν προχωρήσει σε κλιμάκωση από εδώ και πέρα, μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για αγορά περιουσιακών στοιχείων ρίσκου σε χαμηλότερες τιμές.

Το Bitcoin έδωσε μια πρώιμη εικόνα του κλίματος της αγοράς. Το token βυθίστηκε σχεδόν 9% στον απόηχο των επιθέσεων του Σαββάτου, για να ανακάμψει την Κυριακή και να διαπραγματεύεται κοντά στο όριο των 64.000 δολαρίων.

Οι αγορές μετοχών στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ σημείωσαν μέτριες απώλειες σε ισχνό όγκο συναλλαγών.

«Οι αγορές της Μέσης Ανατολής άνοιξαν με σχετική ηρεμία μετά την ιρανική επίθεση, η οποία έγινε αντιληπτή ως ένα μεθοδευμένο αντίποινο, παρά ως μια
προσπάθεια κλιμάκωσης», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στο East Capital στο Ντουμπάι.

«Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην αγορά μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων στο πετρέλαιο και την ενέργεια, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις προοπτικές του παγκόσμιου πληθωρισμού».

Ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει ακόμη επηρεάσει την παραγωγή, οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα.

Οι έμποροι φοβούνται κυρίως μια διεύρυνση της σύγκρουσης η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τις μεταφορές με δεξαμενόπλοια από τον Περσικό Κόλπο μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Οι ανησυχίες για την αναταραχή στην περιοχή έχουν επίσης αρχίσει να διαχέονται τις αγορές παγκοσμίως.

Ο S&P 500 σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Οκτώβριο, λόγω του υψηλότερου από το προβλεπόμενο πληθωρισμό και των απογοητευτικών τραπεζικών κερδών.

Στην αγορά ομολόγων, οι traders πρόκειται να ζυγίσουν μεταξύ άλλων τον κίνδυνο ότι θα υπάρχουν ακριβότερα τιμολόγια ενέργειας και όχι μόνο.

Ενώ τα κρατικά ομόλογα τείνουν να επωφελούνται σε περιόδους αβεβαιότητας, η απειλή των επιτοκίων να παραμείνουν υψηλά θα μπορούσε να περιορίσει τις συναλλαγές.

Οι μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ θα ανοίξουν στις 6 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική πορεία, κερδίζοντας 13% φέτος για να φτάσει στο ρεκόρ πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι επενδυτές επιζητούν επίσης τη σταθερότητα του αμερικανικού δολαρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς δεν βρίσκονται πλέον στο Κατάρ αλλά το γραφείο τους δεν έχει κλείσει μόνιμα

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον Μπλίνκεν για τη Χαμάς στην Τουρκία – Ανησυχία για μετατροπή της κατεχόμενης Κύπρου σε τζιχαντιστικό «οχυρό»

Το Ιράν δημιουργεί ψυχιατρείο για να «συνεφέρει» εκεί τις γυναίκες που δεν φοράνε μαντίλα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr