Διαβάστε σχετικά για Δολάριο, Εφημερίδα Washington Post, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Ρωσία, Τεχνητή Νοημοσύνη,
Η Ρωσική Ομοσπονδία εμβαθύνει τους οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με την Κίνα και τον Παγκόσμιο Νότο για να αμφισβητήσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, γράφει η Washington Post με αναφορά σε έγγραφα του Κρεμλίνου και συνεντεύξεις με Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες.
«Έγγραφα του εσωτερικού ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας που ελήφθησαν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ότι το Κρεμλίνο συγκάλεσε συναντήσεις το 2022 και το 2023 για τρόπους υπονόμευσης του ρόλου του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».
Ο απώτερος στόχος είναι να διαλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δύναμη που ασκεί η Ουάσιγκτον, υποστηρίζει το άρθρο.
Ένα από τα έγγραφα αναφέρει ότι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα είναι η δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης.
Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσπάθησαν να επιβάλουν τη δική τους δομή με βάση την κυριαρχία τους.
Ένα άλλο έγγραφο, που συντάχθηκε από έναν στενό συνεργάτη του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μικόλα Πατρούσεφ, και κυκλοφόρησε στο Κρεμλίνο αυτό το καλοκαίρι, υποστηρίζει την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των συστημάτων στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με την Washington Post, το έγγραφο προβλέπει ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα ευρασιατικό ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για να παρακάμψει την κυριαρχία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συναλλαγές μέσω του δολαρίου.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε ότι η Ρωσία στοχεύει να υπονομεύσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά παραδέχτηκε ότι το Κρεμλίνο θέλει να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση.