Με τις τιμές του φυσικού αερίου να καλπάζουν, τον πληθωρισμό να μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κι έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται εν μέσω συμπληγάδων, τις οποίες καλούνται να ξεπεράσουν.
Για το σκοπό αυτό, η τσεχική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας.
Την απόφαση της τσεχικής προεδρίας, χαιρέτισε ο Ιταλός Υφυπουργός Οικονομίας Φεντερίκο Φρένι, ο οποίος αναζητά 20 με 25 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις ενεργειακές ανατιμήσεις.
Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν, είτε με τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, είτε με την αύξηση του ελλείμματος.
Με τις εκλογές προ των πυλών, ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δεν αποκλείει ακόμα και την πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Βοήθεια στα νοικοκυριά της Γαλλίας θα συνεχίσει να παρέχει η κυβέρνηση της χώρας, με τον Υπουργό οικονομικών να μιλά για περιορισμένες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δυσκολότερη είναι η κατάσταση στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αναμένεται αν χρειαστούν βοήθεια ακόμα και τα μεσαία εισοδήματα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, που προειδοποιεί για τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης.
Με στόχο την ενεργειακή επάρκεια στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση της χώρας προχωρά στην κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο πυρηνικό εργοστάσιο Paks έως το 2030 από το ρωσικό γίγαντα πυρηνικής ενέργειας Rosatom.
Η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει υποβληθεί σε κυρώσεις της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία καίει το φυσικό αέριο που δεν αγοράζει η Ευρώπη, και η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια που θα προκληθεί από το λίγο και ακριβό καύσιμο.