Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σταθάκης: Καμία σοβαρή μελέτη δεν βγάζει το χρέος βιώσιμο

Σταθάκης: Καμία σοβαρή μελέτη δεν βγάζει το χρέος βιώσιμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Καμία σοβαρή μελέτη στο χρέος της χώρας δεν το χαρακτηρίσει βιώσιμο» υποστήριξε o τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σήμερα σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την ιδιότητα του καθηγητή και με θεματική την ευρωπαϊκή πολιτική και τη «νέα πορεία προς τα εμπρός».

Για το περιεχόμενο της ομιλίας του επεσήμανε τρία κύρια σημεία:

«Επειδή η συζήτηση είναι επικεντρωμένη και στην ευρωπαϊκή πολιτική, το ένα είναι το ελληνικό πρόγραμμα και το βασικό επιχείρημα τού γιατί απέτυχε, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του, με βάση τα αποτελέσματα τα μακροοικονομικά της ύφεσης και της ανεργίας. Το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή πολιτική όπως έχει εξελιχθεί στη διαχείριση της κρίσης, το οποίο έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια μόνιμη κατάσταση στασιμότητας. Και το τρίτο είναι ένας συνδυασμός αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική, που περιλαμβάνει τη νομισματική χαλάρωση, την αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου και μια νέα αναπτυξιακή ατζέντα προκειμένου να βγει η οικονομία από την κρίση».

Για την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και σε σχέση με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την άποψη ότι «η έξοδος από το μνημόνιο, όπως και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξαρτώνται απολύτως από την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του χρέους πρώτα, προκειμένου να απελευθερωθούν δημοσιονομικοί πόροι και ταυτόχρονα να γίνει βιώσιμη η στρατηγική της επιστροφής της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς».

Για τη «βιωσιμότητα του χρέους» υποστήριξε ότι «καμία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης του χρέους δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει βιώσιμη. Εξάλλου, τα ιστορικά παραδείγματα δείχνουν ότι οι οικονομίες που προχώρησαν σε μια πρώτη αναδιάρθρωση του χρέους, εφαρμόζοντας όμως ταυτόχρονα σκληρά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, όπως έγινε στην Ελλάδα, στο 90% των περιπτώσεων, στα τρία με πέντε χρόνια, υπάρχει και δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους, διότι προφανώς είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι βιώσιμο».

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον και της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, σε σχέση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προοπτικές που διαγράφονται, διατύπωσε την εξής άποψη:

«Νομίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επ΄ αφορμή της Ελλάδας ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μετά από πολλές δεκαετίες. Αποδείχτηκε ότι η πολιτική του ΔΝΤ, η οποία περίπου είναι πανομοιότυπη με αυτή που εφάρμοσε στη δεκαετία του ΄90 σε πολλές χώρες, δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχουμε τη βεβαιότητα, αν όχι την πεποίθηση, ότι συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα έχει άλλα αίτια απ΄ αυτά τα οποία θεωρήθηκαν από το ΔΝΤ ως αίτια της ελληνικής κρίσης και ως εκ τούτου απέτυχε πλήρως το πρόγραμμά του, στο οποίο συμμετείχε».

Στο περιθώριο του σημερινού συνεδρίου και κατά την παρουσία του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Σταθάκης έχει συναντήσεις και σειρά επαφών με επικεφαλής διαφόρων αντιπροσωπειών χωρών, κομμάτων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς «και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», όπως επεσήμανε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα που παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή

Ντόναλντ Τραμπ για Γιάννη Αντετοκούνμπο – «Ποιος είναι πιο Έλληνας; Αυτός ή εγώ;»

Ο Τραμπ για τον πόλεμο στον Λίβανο: Πρέπει να το τελειώσουμε όλο αυτό

Ο Αλί Χαμενεΐ λέει ότι θα δώσει «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Ουκρανία περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr