Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν ενδιαφέρεται να πάρει «μερίδιο» από τον πλούτο της Συρίας σε ενέργεια, τουρισμό, κατασκευές

Το Ιράν ενδιαφέρεται να πάρει «μερίδιο» από τον πλούτο της Συρίας σε ενέργεια, τουρισμό, κατασκευές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Μπουκαμάλ, Ιράν, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία,

Η Τεχεράνη φαίνεται ότι κατάφερε να βελτιώσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Συρία και να επιτύχει μια σταθερή άνοδο των ιρανικών εξαγωγών εκεί. Συνεχίζει τις προσπάθειές της να ενισχύσει τον έλεγχο της επαρχίας Ντέιρ Αλ Ζουρ (δυτικά του Ευφράτη), γνωστή για τον αγροτικό και πετρελαϊκό της πλούτο. Το Ιράν εργάζεται έτσι, τόσο από στρατιωτική όσο και από οικονομική άποψη, για να αντισταθμίσει τις απώλειες του υπερασπιζόμενο το συριακό καθεστώς, μεταδίδει το Al Monitor.

Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων στη Συρία, ειδικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την ανοικοδόμηση, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των Ιρανών και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη συριακή πλευρά.

Οι αντικρουόμενες συμφωνίες και συμβάσεις σε ορισμένους τομείς, κυρίως στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαφωνίες ως προς αυτό.

Το Ιράν έχει χρησιμοποιήσει συριακούς και αραβικούς θεσμούς για να συγκαλύψει την οικονομική του δραστηριότητα και τις επενδύσεις του στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζουρ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς που ορίζονται ως «ανθρωπιστικές ενώσεις που βοηθούν τους Σύρους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο».

Εν τω μεταξύ, έχουν υπογράφει συμβάσεις για την αποκατάσταση σχολείων, δρόμων και γεφυρών, που έχουν εγκριθεί από αξιωματούχους του συριακού καθεστώτος στη Ντέιρ αλ Ζουρ.

Ο πολιτικός αναλυτής Χασάν αλ Νίφι είπε στο Al-Monitor:

«Η ιρανική επιρροή στη Συρία δεν περιορίζεται πλέον στον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο.

»Το Ιράν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες και έχει αρχίσει να χαράσσει νέες στρατηγικές για να κυριαρχήσει στην οικονομία της Συρίας, μέσω επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου».

Είπε, «Η επιθυμία του Ιράν να κυριαρχήσει στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία της Ντέιρ αλ Ζουρ πηγάζει από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον την ελέγχει (ανατολικά του Ευφράτη).

»Το Ιράν προσπαθεί να καρπωθεί ό,τι μπορεί για να έχει οικονομική αλλά και στρατιωτική κυριαρχία στη Συρία, ειδικά από τη στιγμή που η Ρωσία έχει καταλάβει τους υπόγειους πόρους και την ενέργεια».

Φαίνεται ότι αυτές οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν διοχετεύσει μεγάλα ποσά στις επιχειρήσεις αποκατάστασης, που ξεπερνούν αυτά που είχαν διατεθεί.

Μεγάλες επιχειρήσεις ανοικοδόμησης πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Αλ Μπουκαμάλ και στην ύπαιθρό της, όπου ανακαινίστηκαν δεκάδες σχολεία, καθώς και στα χωριά Αλ Σουγαίγια και Αλ Χάρι στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για το Ιράν λόγω στην γειτνίασή τους με το συνοριακό πέρασμα αλ-Κάιμ (με το Ιράκ) και το πέρασμα που ελέγχεται από τις φιλοϊρανικές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ.

Για να μην αναφέρουμε ότι οι οικογένειες των μελών της ιρανικής πολιτοφυλακής έχουν εγκατασταθεί σε αυτά τα δύο χωριά, εκτός από την Αλ Μπουκαμάλ.

Ο Ανάς Σαουάχ, ερευνητής στο Jusoor for Studies, είπε στο Al-Monitor:

«Το Ιράν βασίζεται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Ντέιρ Αλ Ζουρ από τότε που το καθεστώς ανέκτησε τον έλεγχο μέρος της επαρχίας το 2017, ως πηγή χρηματοδότησης για τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή.

»Αυτές οι οργανώσεις περιλαμβάνουν το Imam al-Kadhum for Development, το Imam al-Mukhtar Foundation και το Al Fourat for Peace.

»Το Ιράν επωφελείται από αυτή τη χρηματοδότηση με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του προσανατολισμού της οικονομικής στήριξης που διατίθεται σε αυτούς τους οργανισμούς για να εξυπηρετήσει το σχέδιό του για τη διάδοση του σιιτισμού στην περιοχή μέσω της διανομής βοήθειας ή της δημιουργίας μικρών και μεσαίων έργων υπηρεσιών σε ορισμένες περιοχές».

Σημείωσε, «το Ιράν το κάνει αυτό για να κερδίσει την υποστήριξη του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές ή να επωφεληθεί από αυτήν στη χρηματοδότηση των μελών της πολιτοφυλακής του και στην παροχή τροφής και ιατρικής βοήθειας σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

»Επιπλέον, αρκετές ιρανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και αρωγή σε μέλη των δυνάμεων του καθεστώτος, των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας και των Ταξιαρχιών Μπάαθ.

»Όλα αυτά τα τοπικά ιδρύματα και ενώσεις διοικούνται μέσω της Ιρανικής Πολιτιστικής Καγκελαρίας στη Δαμασκό».

Η επίσημη σελίδα της επαρχίας Ντέιρ Αλ Ζουρ δημοσίευσε πληροφορίες για τα κεφάλαια που λαμβάνουν οι ιρανικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία από τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνοντας ότι πάνω από 2 δισεκατομμύρια συριακές λίρες (3,5 εκατ. ευρώ) έχουν παρασχεθεί για τρία έργα στην περιοχή.

Ο Σαουάχ πρόσθεσε ότι τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αποκτούν αυτές οι οργανώσεις από τα εικονικά κατασκευαστικά συμβόλαια χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και να πληρώσουν τους μισθούς των μελών τους.

Το μέγεθος των στρατιωτικών δαπανών του Ιράν στη Συρία δεν είναι γνωστό.

Εν τω μεταξύ, ο Φαντέλ Αμπντούλ Γάνυ, διευθυντής του Συριακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είπε στο Al-Monitor:

«Το Ιράν δεν επιδιώκει μόνο να αντισταθμίσει τις απώλειές του, αλλά επιδιώκει επίσης να παραμείνει μακροπρόθεσμα στη Συρία.

»Επικεντρώνεται στη Ντέιρ αλ Ζουρ επειδή βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, γεγονός που διευκολύνει την παροχή υποστήριξης.

»Το Ιράν έχει ιδρύσει δεκάδες φιλανθρωπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε αρκετές περιοχές της Συρίας, ως μέρος μιας ευρείας εκστρατείας για την οικοδόμηση επιρροής και το μονοπώλιο της παροχής υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για την Τεχεράνη.

»Κανείς δεν θα μπορέσει να διαχωρίσει το ιρανικό καθεστώς από το συριακό καθεστώς, καθώς και οι δύο έχουν δημιουργήσει ισχυρά δίκτυα εντός του κράτους και της κοινωνίας».

Είπε: «Η ίδρυση από το Ιράν τουλάχιστον 38 οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Χαλέπι, τη Χομς, τη Δαμασκό, τη Νταράα, τη Ντέιρ αλ Ζουρ, τη Λατάκια, τη Χάμα και την Κουνέιτρα είναι μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για μια μακροχρόνια ιρανική παρουσία στη Συρία και ένα βήμα, να υποχρεώσει τους διεθνείς θεσμούς και τα Ηνωμένα Έθνη να συνεργαστούν και να το χρηματοδοτήσουν, ώστε να μπορέσει να κλέψει τη βοήθεια που διατίθεται για τον συριακό λαό».

Επειδή αυτοί οι οργανισμοί αυτοπροσδιορίζονται ως ανθρωπιστικοί, ειδικεύονται σε όλους τους τομείς εξυπηρέτησης, ευαισθητοποίησης, ανάπτυξης και ανταπόκρισης, όπως η διατροφή και η οικονομική ανακούφιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι

Η Νίνα Κασιμάτη κατακεραυνώνει τους «αλληλέγγυους» που αποσιωπούν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή

Διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Συρία για συνομιλίες με τους νέους ηγέτες της

Οι ΗΠΑ σκότωσαν το ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Γιουσίφ, στη Συρία

Κούρδοι (SDF): «Η Κομπάνι δεν θα πέσει στα χέρια του τουρκικού κράτους και των συμμοριών του»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr