Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι τράπεζες «βουτάνε χρήματα» από ακατάσχετους λογαριασμούς

Οι τράπεζες «βουτάνε χρήματα» από ακατάσχετους λογαριασμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Τράπεζες,

Πληθώρα καταγγελιών από οφειλέτες που ήρθαν αντιμέτωποι με δέσμευση (αυθαίρετη ή μη) του τραπεζικού τους λογαριασμού συνεχίζει να δέχεται η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Όπως επισημαίνει, οι τράπεζες δείχνουν να αδιαφορούν αν ο λογαριασμός του οφειλέτη έχει δηλωθεί ακατάσχετος ή λογαριασμός μισθοδοσίας ή σύνταξης, με αποτέλεσμα να δεσμεύουν ποσά ακόμα και κάτω από το ακατάσχετο όριο, ειδικά σε κοινούς λογαριασμούς, όπου ο ένας από τους συνδικαιούχους είναι ο οφειλέτης.

Στις εύλογες διαμαρτυρίες των καταναλωτών/οφειλετών απαντούν αόριστα, στέλνοντας το ζήτημα στις κεντρικές υπηρεσίες, όπου η εξυπηρέτηση είναι ελάχιστη.

Η ΕΕΚΕ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για την προστασία του λογαριασμού τους από κατασχέσεις.

Για οφειλές προς το Δημόσιο εξαιρούνται της κατασχέσεως εις χείρας τρίτων καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε δέσμευση ποσού για ποσό που είναι χαμηλότερο του ορίου των 1.250 ευρώ από τις τράπεζες, επί του δηλωθέντος ακατάσχετου λογαριασμού, δεν είναι σύννομη και πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως.

Σε περίπτωση ύπαρξης κοινού λογαριασμού, όμως, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για καθένα από τους συνδικαιούχους, μόνο αν και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Ειδάλλως οι καταναλωτές κινδυνεύουν με κατάσχεση ποσών ακόμα και κάτω από το όριο, αφού ο νόμος λέει ότι το ποσό που υπάρχει στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό ανήκει στους δικαιούχους κατά ίσα μέρη.

Δηλαδή αν σε έναν λογαριασμό κατατίθεται το ποσό της σύνταξης, π.χ. 1.000 ευρώ, και ο συνδικαιούχος του ίδιου λογαριασμού είναι οφειλέτης του Δημοσίου, η τράπεζα μπορεί να δεσμεύσει ποσό 500 ευρώ.

Αν τώρα καταβληθούν αναδρομικά ποσά (μισθοί ή συντάξεις) οι τράπεζες δεν έχουν το δικαίωμα να θεωρήσουν το ποσό ένα ενιαίο σύνολο αλλά να το αναγάγουν σε μηνιαία βάση προκειμένου να διαπιστωθεί αν καλύπτεται το όριο του ακατάσχετου.

Όσον αφορά τις οφειλές προς ιδιώτες/τράπεζες οι μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές είναι ακατάσχετες για ολόκληρο το ποσό, χωρίς περιορισμό, όπως και καταθέσεις έως 1.500 ευρώ σε ατομικό λογαριασμό και έως 2.000 ευρώ σε κοινό λογαριασμό.

Για να προστατευθεί όμως το ακατάσχετο όριο (όταν ο λογαριασμός είναι μισθοδοσίας ή σύνταξης) πρέπει να δηλωθεί ως τέτοιος και στο τραπεζικό ίδρυμα.

Η ΕΕΚΕ επισημαίνει πως ενώ για το Δημόσιο το ακατάσχετο ποσό των 1.250 ευρώ παραμένει και στην περίπτωση που συσσωρευθούν μισθοί/συντάξεις περισσότερων μηνών, για τις ιδιωτικές/τραπεζικές οφειλές αυτό δεν ισχύει.

Επομένως ο πολίτης πρέπει να σηκώνει το ποσό την ίδια ημέρα της κατάθεσης του μισθού/σύνταξης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Επιμένει για επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις τράπεζες – Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει «καθρεφτάκια» υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού

Φάμελλος: Η κοινωνία θέλει να ανατρέψουμε τον Μητσοτάκη – Δεν θέλει συναινετική αντιπολίτευση

Σωκράτης Φάμελλος: Έτσι θα σπάσει το καρτέλ των τραπεζών

ΠΑΣΟΚ: Τρία ψέματα της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των τραπεζών και των προμηθειών (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr