Η κεμαλική «κεντροαριστερή» αξιωματική αντιπολίτευση της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έβαλε στο στόχαστρό της τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφότου η λίρα επέκτεινε το χαμηλό ρεκόρ της την Τετάρτη.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής CHP, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι σκόπιμα πίεσε το νόμισμα σε υποτίμηση για να βοηθήσει τους βιομηχάνους και τους εξαγωγείς σε βάρος των απλών ανθρώπων.
Η λίρα υποχώρησε στα 8,96 ανά δολάριο μετά την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων στο 18% από την κεντρική τράπεζα στο 19% την Παρασκευή, ακόμη και μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 19,25%, στο υψηλότερο επίπεδο.
Ο Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τις εξαγωγές μέσω μέτρων τόνωσης, απέλυσε τρεις επικεφαλής κεντρικών τραπεζών σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Ισχυρίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά.
«Η φωτιά του δολαρίου δεν υποχωρεί. Αυτό το έκανες, Ερντογάν, επίτηδες!», έγραψε ο Κιλιτσντάρογλου στο Twitter.
«Δεν καταλαβαίνω πώς ένας γραφειοκράτης εφάρμοσε αυτές τις ανοησίες… Τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένα σε αυτή τη χώρα, δεν έχετε καμία συνείδηση!».
Η λίρα έχει χάσει το 16% της αξίας της φέτος, το μεγαλύτερο μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Η πτώση της λίρας προκάλεσε αύξηση στον πληθωρισμό και έκανε τις εισαγωγές ακριβότερες.
Ένα iPhone 12 με 64 GB μνήμης κοστίζει σχεδόν 10.000 λίρες, σχεδόν τέσσερις φορές τον καθαρό μηνιαίο μισθό για ένα άτομο.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 29% τον Αύγουστο και η τιμή των επίπλων και του οικιακού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 22,9%.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF), η ένωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, έχει ορίσει μια δίκαιη αξία για τη λίρα στο 9,5 ανά δολάριο.
Ο Χακάν Αράν, διευθύνων σύμβουλος της İşbank, μιας από τις μεγαλύτερες μη κυβερνητικές τράπεζες της Τουρκίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί σκόπιμα να αναζητά ένα ασθενέστερο νόμισμα για να ενθαρρύνει τις εξαγωγές και τη χρήση τοπικών υλικών στην παραγωγή.
«Νομίζω ότι η υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου είναι μια συνειδητή επιλογή σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε ο Αράν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Είπε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας μπορεί να είναι λανθασμένη επειδή οι επενδυτές και οι βιομήχανοι θέλουν προβλεψιμότητα και η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες ευκαιρίες για μείωση του κόστους δανεισμού στο μέλλον.
Ο Αράν είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν είπε στους τραπεζίτες ότι θέλει να τους δει να αυξάνουν τη χρηματοδότηση για την παραγωγή και τις εξαγωγές.