Στα ύψη έχει ανέβει τον τελευταίο καιρό η τιμή πώλησης του ψωμιού, ενός βασικού αγαθού που δεν πρέπει λείπει καθημερινά από κανένα σπίτι.
Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Μούσιος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών.
«Από τις αρχές του χρόνου άρχισαν να φαίνονται κάποιες ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες που φτάνουν το 30%.
»Το χειρότερο από όλα είναι η ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο πρόεδρος των Αρτοποιών.
«Το τελευταίο εικοσαήμερο αυτό που συμβαίνει με τους λογαριασμούς του ρεύματος με τους παρόχους είναι μια καθαρή ληστεία εναντίον όλων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια», επισήμανε ο κ. Μούσιος, ο οποίος από τον τηλεοπτικό αέρα της ΕΡΤ περιέγραψε το χρονικό της αύξησης της κιλοβατώρας, η οποία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις, υποχρέωσε τους αρτοποιούς να μετακυλήσουν την αύξηση στους καταναλωτές.
Στο 1,20 € έφτασε το καρβέλι στον Βόλο
«Η τιμή του ψωμιού και κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα με ευθύνη του παραγωγού.
»Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει την τιμή, ούτε το κράτος», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών αναφορικά με τις διαμαρτυρίες του κόσμου ότι η τιμή του κιλού, στον Βόλο, αλλά και σε άλλες περιοχές είναι ιδιαίτερα υψηλή.
«Τις προηγούμενες ημέρες ξεκινήσαν σιγά-σιγά οι ανατιμήσεις» εξήγησε ο κ. Μούσιος ο οποίος δεν παρέλειψε να πει ότι οι Έλληνες τρώνε συγκριτικά με πολλές ευρωπαϊκές χώρες», παρότι η Eurostat αναφέρει ότι είμαστε στη δωδέκατη θέση, όσον αφορά, την ακρίβεια στο ψωμί.
«Η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat συγκρίνουν τις τιμές των σούπερ μάρκετ και όχι των αρτοποιιών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο η τιμή του κιλού στα σούπερ μάρκετ είναι 4,40 €/κιλό, όταν στα αρτοποιεία κυμαίνεται στα 2,20€/κιλό.
«Εμείς σαν ομοσπονδία δύο φορές το χρόνο κάνουμε τιμοληψίες στα αρτοποιεία. Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα».