Η Τουρκία έχει μετατρέψει τη Λιβύη όχι μόνο σε αρένα για τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους μισθοφόρους που φέρνει από τη βόρεια Συρία, αλλά και για να εξάγει προϊόντα της, που έχουν μείνει στα αζήτητα λόγω του μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα από ορισμένες χώρες της περιοχής και από τις επιπτώσεις στις τουρκικές εξαγωγές λόγω της πανδημίας, μεταδίδει η λιβυκή ιστοσελίδα «LibyaAkhbar» επικαλούμενη τουρκικά δημοσιεύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανακοίνωσε αύξηση του όγκου των τουρκικών εξαγωγών στη Λιβύη, κατά 58%, κατά τους πρώτους 4 μήνες του 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η αξία των τουρκικών εξαγωγών προς τη Λιβύη αυξήθηκε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε 826 εκατομμύρια δολάρια, καθώς μόνο τον περασμένο μήνα σημειώθηκε αύξηση 228%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Μορτάντα, επικεφαλής του τουρκικού-λιβυκού επιχειρηματικού συμβουλίου στο τουρκικό Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με Τούρκους επενδυτές αντανακλά θετικά το εμπόριο, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες στη Λιβύη για γρήγορες επενδύσεις σε ορισμένους τομείς, όπως ενέργεια, άμυνα, τρόφιμα και ανακύκλωση.
Οι Τούρκοι στοχεύουν να αυξήσουν τον όγκο των τουρκικών εξαγωγών στη Λιβύη, στο επίπεδο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, τονίζοντας ότι δεν είναι δύσκολη η επίτευξη του προαναφερθέντος αριθμού.
Τώρα ίσως να γίνεται κατανοητό γιατί η Τουρκία εμμένει στη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη, η οποία έχει μετατραπεί σε αρένα για τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ως «αποικία» που θα σώσει την επιδεινούμενη τουρκική οικονομία.
Η τουρκική οικονομία επηρεάστηκε από το μποϊκοτάζ που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία εναντίον τουρκικών προϊόντων.
Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ριάντ μέσω δηλώσεων για τη μείωση της έντασης ή επίσημων επισκέψεων, φαίνεται ότι το μποϊκοτάζ εξακολουθεί να συνεχίζεται να εμβαθύνει την απομόνωση της Τουρκίας στην περιοχή.
Η Τουρκία βρήκε στη Λιβύη μια οικονομική και εμπορική διέξοδο για αυτήν, μέσω των συμφωνιών της με την προηγούμενη ισλαμιστική τουρκολιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης και τη διατήρηση ή ενίσχυση αυτών των συμφωνιών κι από την τρέχουσα μεταβατική κυβέρνηση.
Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της ανοικοδόμησης στη Λιβύη σε ανταγωνισμό με περιφερειακές ή διεθνείς δυνάμεις όπως η Αίγυπτος, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, κι αυτό συζήτησε ο εργολάβος μεταβατικός Λίβυος πρωθυπουργός, Ντμπεϊμπά, με τον φίλο και συνέταιρό του Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα.
Οι πατριωτικές δυνάμεις της Λιβύης, με επικεφαλής τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους πραγματικούς στόχους της τουρκικής επέμβασης, οι οποίοι είναι καθαρά οικονομικοί για την αρπαγή του πλούτου της Λιβύης, τον έλεγχο των πόρων και των συναλλαγματικών αποθεμάτων της βορειοαφρικανικής χώρας.