ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Welt, Γερμανία, Δημόσιο Χρέος, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

















































Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ ενώνουν στρατούς για να αποτρέψουν την Τουρκία
Δημοσκόπηση MRB: Στο 22,6% η ΝΔ - 23,2% ο Τσίπρας - Καθολική η στήριξη στους αγρότες
Διεγράφη ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση σε δημοσιογράφο στο Στρασβούργο
Λευκάδα: 50χρονος κατάπιε «μπαλάκι» με 8 γραμμάρια ηρωίνης για να μη συλληφθεί και πνίγηκε
Αγρίνιο: Σύλληψη 17χρονου και της μητέρας του μετά από επεισόδιο σε σχολείο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η πανδημία εκτοξεύει στα ύψη χρέη και ελλείμματα στην ευρωζώνη και ήδη ακούγονται φωνές που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαγράψει τουλάχιστον εκείνο το κομμάτι του χρέους που έχει διακρατήσει από αγορές ομολόγων.
«Η μισή Ευρώπη ζητεί διαγραφή χρέους, αλλά η Γερμανία προειδοποιεί…» είναι ο τίτλος σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Die Welt, που επικαλείται επίκαιρο νομικό υπόμνημα της Ομοσπονδιακής Βουλής. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:
«Η διαγραφή χρέους στα κρατικά ομόλογα που έχει αποκτήσει η ΕΚΤ φαίνεται ότι δεν συνάδει με την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης, όπως αυτή προβλέπεται στο Άρθρο 123 παρ. 1 της Συνθήκης της Λισαβόνας, αναφέρεται στο έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή της WELT.
H κεντρική τράπεζα έχει μεν το δικαίωμα να αγοράζει χρεόγραφα για λόγους που άπτονται της νομισματικής πολιτικής, αλλά μία διευκόλυνση χρέους θα προσέκρουε στην απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ».
«Παρά ταύτα», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «η συζήτηση περί διαγραφής χρέους μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί αλματώδη αύξηση του χρέους στην ευρωζώνη.
»Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το σύνολο του ΑΕΠ στην ευρωζώνη.
»Η συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους συντηρείται κυρίως από τις άμεσα θιγόμενες χώρες.
»Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υπολογίσει ότι εντός του έτους το χρέος της Ιταλίας θα πλησιάσει το 160% του ΑΕΠ.
»Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα (201%) και πριν την Πορτογαλία (130%), την Ισπανία (122%), τη Γαλλία και το Βέλγιο (γύρω στο 118%).
»Στον ισολογισμό της η ΕΚΤ έχει απορροφήσει σχεδόν το σύνολο της αύξησης του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα μέσω του έκτακτου προγράμματος (αγοράς κρατικών ομολόγων) PEPP».






















































