Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Μεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Αραβικού κόσμου

Μίχαλος: Μεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Αραβικού κόσμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τις μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του Αραβικού κόσμου, ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, ανέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στην 5η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Αραβικού κόσμου με θέμα «Στρατηγική Συνεργασία» που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Κ. Μίχαλου:

Η φετινή διοργάνωση διεξάγεται κάτω από τις συνθήκες που επιβάλλει η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Δεν παύει, όμως, να αποτελεί σημείο αναφοράς στην προσπάθεια για διαρκή αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών, σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και οικονομίας και ανάπτυξης.

Η Ελλάδα είχε και έχει ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη, αλλά και λόγω των μακρόχρονων σχέσεων φιλίας, κατανόησης και αλληλοεκτίμησης που τη συνδέουν με τον αραβικό κόσμο.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις, άλλωστε, έχουν σφυρηλατηθεί, εδώ και δεκαετίες, σταθερές και γόνιμες επιχειρηματικές συνεργασίες, μεταξύ ελληνικών και αραβικών επιχειρήσεων.

Οι κατασκευές, η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία, το εμπόριο… είναι τομείς στους οποίους έχουμε δει να χτίζονται, να δοκιμάζονται και να ανθίζουν τέτοιες συνεργασίες, δημιουργώντας αναπτυξιακό όφελος και αξία για όλους.

Δημιουργώντας, ταυτόχρονα, ένα ισχυρό απόθεμα εμπειρίας και γνώσης, για τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές της κάθε αγοράς.

Αυτή την εμπειρία μπορούμε να αξιοποιήσουμε σήμερα για την περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών του αραβικού κόσμου.

Και είναι σημαντικό να το κάνουμε, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από νέες αβεβαιότητες και προκλήσεις.

Σε μια εποχή όπου η περιφερειακή οικονομική συνεργασία αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης, αλλά και σε στρατηγική επιλογή για τη διαχείριση νέων επιχειρηματικών κινδύνων και ευκαιριών.

Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, υφίσταται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η πρωτόγνωρη αυτή κρίση, μπορεί να ανέκοψε πρόσκαιρα την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας μας και να δημιούργησε εμπόδια για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, οι προοπτικές και η δυναμική της χώρας παραμένουν ισχυρές.

Η Ελλάδα, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας επέδειξε αξιοσημείωτη ετοιμότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Τόσο η Πολιτεία και ο δημόσιος τομέας, όσο και οι επιχειρήσεις της χώρας έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά. Αξιοποίησαν νέα εργαλεία, προσαρμόστηκαν σε νέα μοντέλα λειτουργίας.

Αντίστοιχη προσπάθεια γίνεται και τώρα, με στόχο την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος – το οποίο φαίνεται να είναι πιο ισχυρό σε όλη την Ευρώπη.

Όπως δείχνει, μάλιστα, η πορεία των ελληνικών ομολόγων, η Ελλάδα – λόγω της ανταπόκρισης στην υγειονομική κρίση, αλλά και της μεταρρυθμιστικής προόδου που είχε σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα – εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.

Απολαμβάνει, επίσης, όλο και περισσότερο της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young η Ελλάδα κατέχει σήμερα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ως προς την ελκυστικότητά της για ξένες επενδύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 7 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Μόνο στη διάρκεια του 2020 και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας, έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις και projects που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, θεωρώ ότι οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές κινήσεις και συνεργασίες με τις χώρες του αραβικού κόσμου, είναι σημαντικές.

Και εκτείνονται σε μια σειρά από τομείς.

Ένας από τους σημαντικότερους παραμένει αυτός των κατασκευών.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό επιχειρήσεων, που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και δραστηριοτήτων στις αραβικές χώρες.

Παράλληλα, διαθέτει υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και πείρας και στον τομέα της ενέργειας, καλύπτοντας από την ανάπτυξη υποδομών, μέχρι την παραγωγή προϊόντων όπως τα θερμικά ηλιακά συστήματα.

Ένας τομέας που παρουσιάζει σπουδαίες ευκαιρίες είναι και αυτός του διαμετακομιστικού εμπορίου και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα, χάρη στη γεωγραφική της θέση που της επιτρέπει να συνδέει τις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Παρευξείνιου Τόξου.

Κι αυτά τα πλεονεκτήματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ευέλικτες περιφερειακές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι τομείς της ναυτιλίας, των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της διακίνησης φορτίων, θα συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.

Ο τουρισμός, παρά το ότι δέχθηκε ισχυρό πλήγμα φέτος, παραμένει ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα υπερέχει συγκριτικά.

Η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο και αναμένει ταχεία ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, μετά το τέλος αυτής της κρίσης.

Η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή που ξεκίνησε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το σχέδιο αναβάθμισης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αλλά και μια σειρά από project αποκρατικοποιήσεων σε τουριστικές περιοχές της χώρας, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις.

Ο αγροτοδιατροφικός τομέας παρουσιάζει επίσης σημαντικές προοπτικές για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.

Άφησα για το τέλος έναν τομέα που αναπτύσσεται σήμερα ταχύτατα στην Ελλάδα, αυτόν της τεχνολογίας.

Αξιοποιώντας πλεονεκτήματα όπως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της, η χώρα μας εξελίσσεται δυναμικά σε κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τις επενδύσεις της Microsoft για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων, της Cisco για δημιουργία κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, της Pfizer για τη δημιουργία ενός από τα έξι κόμβους καινοτομίας της εταιρίας παγκοσμίως και άλλες.

Παρά τους κλυδωνισμούς που δημιουργεί η διεθνής κρίση, η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της βαδίζουν πλέον σε σταθερή πορεία.

Μια πορεία που οδηγεί στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Στη διαφοροποίηση του αναπτυξιακού της μείγματος.

Στην αύξηση της εξωστρέφειας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

Η πορεία αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί δυναμικά στα επόμενα χρόνια.

Έχοντας εξασφαλίσει πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη στρατηγική αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.

Και μπορεί να το κάνει καλύτερα, σε συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους, δημιουργώντας αμοιβαία οφέλη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση.

Η αμοιβαία βούληση για συνεργασία υπάρχει.

Και μέσα από από θεσμούς όπως η παρούσα Σύνοδος Κορυφής, δημιουργούνται επίσης σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη γόνιμων επιχειρηματικών επαφών.

Από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι των Ελληνικών Επιμελητηρίων και των 900.000 επιχειρήσεων – μελών τους, στηρίζουμε ενεργά αυτή την προσπάθεια, μέσα από τη στενή συνεργασία μας με διμερή επιμελητήρια, αλλά και μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης, δικτύωσης και υποστήριξης.

Έχω λοιπόν την ελπίδα – και τη βεβαιότητα – ότι η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο δρόμο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Dexit»; – Έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ θέλει η ακροδεξιά AfD

Συρία: Ο Γκολάνι εξευτέλισε τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ – Πήγαν Γερμανοί και Γάλλοι να «συνεννοηθούν» με τους τζιχαντιστές

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Δόξα στα πλήθη των μεταναστών που διαπράττουν ανοσιουργήματα και καταστρέφουν με μίσος τις ευρωπαϊκές αξίες του ουράνιου τόξου»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr