Διαβάστε σχετικά για Ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, Οικονομική Κρίση, Οικονομική Ύφεση,
Ομόφωνη ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να ενισχύσει το πρόγραμμα PEPP κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ, αφού τα έως τώρα μακροοιικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωζώνη θα έλθει αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ.
Αυτό επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δεσμεύθηκε εκ νέου να κάνει ό,τι χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας.
Υπογράμμισε ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες και θα παραμείνει υποτονικός έως τα τέλη του έτους.
To βασικό σενάριο της ΕΚΤ θέλει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται ΕΚΤ κατά 8,7% το 2020, για να καλύψει μέρος μόνο του χαμένου εδάφους το 2021, με ανάπτυξη 5,2%. Το 2022 η ανάπτυξη προβλέπεται να έχει συνέχεια με ρυθμούς 3,3%.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ η ανάκαμψη της οικονομίας θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο, χάρη και στα δυναμικά δημοσιονομικά πακέτα που έχουν ανακοινωθεί.
Επανέλαβε δε την πλήρη στήριξή της στην πρότασή της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σύντομα σύμφωνα μεταξύ των κρατών- μελών.
Καθησυχαστική εμφανίστηκε σε σχέση με την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που αμφισβητεί τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως είναι βέβαιη ότι μπορεί να υπάρξει λύση.
Σε ερώτηση για το εάν θα ενταχθούν και ομόλογα υψηλού ρίσκου (junk bonds) στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, απάντησε ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση.