«Αντιληπτή η λογική του Fitch Ratings αλλά άκρως επιεικής και πρώιμη για την Ελληνική οικονομία η αξιολόγηση», δηλώνει στο Tribune.gr ο οικονομολόγος Χάρης Σαμάρας και εξηγεί:
«Πρώτα βασίστηκε στην εξής υπόθεση: Ότι η παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται σύμφωνα με το Global Economic Outlook του Fitch (που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου) όπου προβλέπεται ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 7,0% το 2020, πριν ανακάμψει κατά 4,3% το 2021.
»Μα, προβλέψεις από έγκριτους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς δηλώνουν για το 2020 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο -13%, της δε Γερμανίας σε -8%.
»Αναφέρει φυσικά ο Fitch ότι “υπάρχει ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από τις προβλέψεις προς το παρόν και ότι οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω”.
»Ακριβώς. Αδύνατον να αξιολογήσει κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες.
»Και, ναι, οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω. Δηλαδή τα πράγματα μάλλον θα είναι πολύ χειρότερα.
»Μόνο από θαύμα ο δείκτης χρέους δεν θα ξεπεράσει το 200%.
»Απλούστατα δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να μην υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επιπλέον δανεισμό, κάποιας μορφής.
»Ο Fitch προβλέπει πως ο δείκτης χρέους θα αυξηθεί στο 194.8% στο τέλος του 2020 από 176,6% στο τέλος του 2019.
»Το απόθεμα ρευστού ενεργητικού είναι περισσότερο από επαρκές για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για το τρέχον έτος και το επόμενο, ορθά δηλώνει η Fitch.
»Άγνωστο παραμένει ωστόσο μέχρι και σήμερα τι θα πράξει η ΕΚΤ.
»Θα συμπεριλάβει Ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά πανδημίας (PEPP); Και αν δεν;
»Επιπλέον πως θα αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση;
»Η κατάσταση ρευστή.
»Η Ολλανδία απείλησε χτες πως θα αποχωρήσει από την ΕΕ αν η οποιαδήποτε “λύση” δεν θα μεταφραζόταν σε χρέος για τους “δανειστές” και έποντα μέτρα λιτότητας.
»Ο Fitch ορθά αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί φέτος σημαντικά.
»Ότι ο ιός θα περιορίσει τις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα.
»Μα, δεν θα τις περιορίσει! Δεν θα υπάρξουν!
»Όνειρο θερινής νυκτός αν πιστεύει κανείς ότι από εδώ και εμπρός θα υπάρξει σημαντικό εισόδημα από τον τουρισμό – ακόμη ούτε και αν σήμερα ανακαλυφθεί ένα μαγικό φίλτρο για τον ιό.
»Σημειώστε ότι το 2019, τα έσοδα από ταξίδια αντιπροσώπευαν το 22% των εσόδων τρεχούμενου λογαριασμού ή το 9,7% του ΑΕΠ.
»Τα 3/4 από αυτά να μην εισπραχτούν θα δημιουργήσουν μια χιονοστιβάδα οικονομικών επιπτώσεων που δεν θα επηρεάσουν μονάχα τους ξενοδόχους και το προσωπικό τους, αλλά και τους μικρομεσαίους!
»Και ας μη ξεχνάμε τις σχετικές βιομηχανίες που επωφελούνταν από τον τουρισμό.
»Πρώτες απ’ όλες η κατασκευαστική και η τραπεζική.
»Δεν χρειάζεται η άποψη οικονομολόγου για να αντιληφθεί κάποιος ότι η συνολική από τον ιό χιονοστιβάδα θα φέρει τα (ότι είναι) πάνω, κάτω.
»Υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση για την πρώιμη κατά την δική μου άποψη αξιολόγηση του Fitch.
»Θα ήθελα όμως απλά να αναφερθώ σε ακόμα δύο κινδύνους που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την οικονομική αξιολόγηση και κατάσταση της χώρας.
»Ο ένας έχει σχέση με την γείτονα χώρα Τουρκία.
»Τις συνεχείς της προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της εθνικής της Ελλάδας κυριαρχίας.
»Ποτέ η χώρα δεν χρειαζόταν περισσότερο σχετική οικονομική ευρωστία για να αντιμετωπίσει την βάρβαρη Τουρκική απειλή.
»Ο δεύτερος έχει σχέση με την πολιτική αστάθεια, που ελπίζω όχι, αλλά μάλλον θα υπάρξει, εφόσον η πιθανή οικονομική κατάρρευση θα παρασύρει την Ελληνική κοινωνία σε νέες περιπέτειες.
»Δύσκολη περίοδος. Ελπίζω, κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δράσουν με σοφία. Γνώμονας η επιβίωση και όχι οι κομματικές σκοπιμότητες».