Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ξαφνικός θάνατος» της οικονομίας στην ΕΕ – Τι αναφέρει έρευνα του Bloomberg

«Ξαφνικός θάνατος» της οικονομίας στην ΕΕ – Τι αναφέρει έρευνα του Bloomberg
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ βαδίζει η οικονομία στην Ευρωζώνη το α’ εξάμηνο του 2020, εν μέσω γενικευμένων μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Με βάση την έρευνα, η συρρίκνωση θα ξεπεράσει το 10% για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, με το μεγαλύτερο πλήγμα -8,3%- να τοποθετείται στο β’ τρίμηνο του έτους.

Ακόμα και στην περίπτωση ισχυρής ανάκαμψης αργότερα εντός του έτους, η παραγωγή του μπλοκ των «19» θα υποχωρήσει άνω του 5% για το σύνολο του 2020.

Οι προβλέψεις και από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων δεν είναι ενθαρρυντικές, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ να δηλώνει ότι η γαλλική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% στο σύνολο του έτους.

Τον τόνο αναμένεται να δώσει και η δημοσιοποίηση της τελευταίας επικαιροποίησης του outlook της παγκόσμιας οικονομίας από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η γενική διευθύντρια του τελευταίου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έχει ήδη δώσει έναν τόνο των προβλέψεων, έχοντας κάνει λόγο για τη χειρότερη κατάσταση μετά τη Μεγάλη Ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και στις αρχές της δεκαετίας του ’30, πριν από σχεδόν έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην έρευνα του Bloomberg, η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά το τρέχον τρίμηνο κατά 7,6%, εκείνη της Ιταλίας κατά 8,8%, της Ισπανίας κατά 10%, ενώ η οικονομία του -εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πλέον- Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστεί συρρίκνωση της τάξης του 12%.

Ο χρόνος της ανάκαμψης εξαρτάται κυρίως από το πότε οι περιορισμοί στην κίνηση, στις κοινωνικές συναθροίσεις και στις επιχειρήσεις θα αρθούν ή έστω θα χαλαρώσουν, σημειώνει το πρακτορείο.

Μολονότι ορισμένες κυβερνήσεις δίνουν «σήματα» σχεδιασμού κάποιας χαλάρωσης περιορισμών, η ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού υποδεικνύει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί ακόμη μακρινή προοπτική.

Τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τις 120.000.

Σε τρεις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης -Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία- αντιστοιχούν σχεδόν οι μισοί εξ αυτών, συγκεκριμένα 53.000.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Νίκος Ανδρουλάκης: «Να αποτρέψουμε ένα νέο επικίνδυνο σενάριο ενός “τουρκολιβυκού συμφώνου”, τώρα με τη Συρία»

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Νίκος Ανδρουλάκης: «Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες»

Γιάννης Βαληνάκης: «Καθαρός αναθεωρητισμός συνόρων και διεκδίκηση εδάφους» από την Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr