Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

UniCredit: Ύφεση 18,6% στην Ελλάδα φέτος – Ανάπτυξη 15,5% το 2021

UniCredit: Ύφεση 18,6% στην Ελλάδα φέτος – Ανάπτυξη 15,5% το 2021
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ύφεση 18,6% θα γνωρίσει φέτος η ελληνική οικονομία σύμφωνα με ανάλυση της UniCredit για την παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στη χώρα μας από κάθε άλλο κράτος.

Στην Ευρωζώνη αναμένεται ύφεση κατά 13%, στην Ιταλία κατά 15%, στη Γερμανία κατά 10% και στη Γαλλία κατά 13,8%.

Για το 2021, στην Ελλάδα αναμένεται εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης στο 15,5% στα υψηλότερα επίπεδα ανά την ΕΕ αλλά και παγκοσμίως.

Κατά μέσο όρο, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υπολογίζεται στο 10%, όπως και στη Γερμανία.

Στη Γαλλία εκτιμάται ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ κατά 11,6%, στην Ιταλία κατά 9% και στην Ισπανία κατά 9,5%.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, το έλλειμμα μαζί με τόκους αναμένεται να φτάσει φέτος στο 11,7% στην Ελλάδα, έναντι πλεονάσματος 1,2% που κατέγραψε η χώρα το 2019.

Το 2021, πάντως, αναμένεται να συρρικνωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται φέτος έλλειμμα ίσο με το 11% του ΑΕΠ και το 2021 ίσο με το 4% του ΑΕΠ.

Το χρέος γενικής κυβέρνησης αναμένεται πως θα αυξηθεί από το 174,7% του ΑΕΠ το 2019 στο 218,6% φέτος, για να επιστρέψει στο 187,5% το 2021.

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις της UniCredit για την Ελλάδα:

-Αναμένεται το ΑΕΠ να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 20% το 2020.

Το σενάριο βάσης προβλέπει μια κάθετη πτώση στο Ά τρίμηνο του ’20 (35% σε σωρευτική βάση), που θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη το Β’ τρίμηνο του ’20 καθώς θα αρχίσει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Η αυξητική τάση του τέλους της φετινής χρονιάς θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του 2021 που αναμένεται να φτάσει το 15-16%.

Παρ’ όλα αυτά αναμένεται ότι το ΑΕΠ στα τέλη του τελευταίου τριμήνου του 2021 θα παραμείνει 5% χαμηλότερο από το αυτό του τελευταίου τριμήνου του 2019.

-Η μεγάλη σημασία των τομέων που συνδέονται με τον τουρισμό (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 35% του ΑΕΠ και το 20% του εργατικού δυναμικού) καθιστά την Ελλάδα πιο ευάλωτη από ό, τι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η καμπύλη της επιδημίας θα ισοπεδωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση των αεροπορικών συνδέσεων, την άρση του περιορισμού μετακινήσεων, αλλά και για να αισθανθούν ξανά οι άνθρωποι ασφαλείς προκειμένου να σχεδιάσουν ταξίδια τους.

Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί τον λόγο για τον οποίο κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επέκταση της οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων (καλύπτει το 76% των επιχειρήσεων και το 81% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα) για δύο μήνες έως τον Ιούνιο.

-Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει κινητοποιήσει εθνικούς πόρους ύψους 6,8 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Αυτή η ισχυρή οικονομική στήριξη έρχεται μετά την απόφαση του Eurogroup να χορηγήσει στην Ελλάδα εξαιρετική δημοσιονομική ευελιξία και προσωρινά να καταργηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2020.

Κομβικά μέτρα του πακέτου στήριξης της οικονομίας περιλαμβάνουν:

1. έκτακτη επιχορήγηση 800 ευρώ σε εργαζομένους πληττόμενων επιχειρήσεων από την κρίση δημόσιας υγείας, επιδόματα ανεργίας και άδειες μετ’ αποδοχών για εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά και δεν πηγαίνουν στα σχολεία (τα οποία έχουν κλείσει).

2. Διευκόλυνση ρευστότητας σε πληττόμενες επιχειρήσεις μέσω επιδοτούμενων δανείων, εγγυήσεων δανείων, αναβολών στις πληρωμές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

3. Αύξηση των δαπανών υγείας για νέες προσλήψεις 2.000 γιατρών και νοσοκόμων, προμήθεια ιατρικών προμηθειών και επιδόματα για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί να διατηρήσει αυτά τα μέτρα για δύο με τρεις μήνες χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιήσει τα 30 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων για την εξυπηρέτηση του χρέους.

-Τον Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο waiver, υπό το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), ανοίγοντας την πόρτα για αγορά ελληνικού χρέους, το οποίο δεν ήταν επιλέξιμο για ένταξη στο QE.

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το περασμένο καλοκαίρι, από τη στιγμή που μια νέα συντηρητική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία.

Παρόλα αυτά, η χώρα απέχει δύο θέσεις ώστε να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα.

Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο το κόστος του ελληνικού δανεισμού, λόγω των σημερινών εξαιρετικών περιστάσεων.

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: «Ξεπούλημα» επιχειρήσεων λόγω ύφεσης;

Σε έξαρση ο κορωνοϊός και η γαστρεντερίτιδα – «Πάνω από 100 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία»

Καλπάζει ο κορωνοϊός, κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών – Στους 6 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Παγώνη: Μεταδοτικό το νέο στέλεχος κορωνοϊού, αλλά με ήπια νόσηση

Κορωνοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – 575 νοσηλείες και 21 θάνατοι σε μία εβδομάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr