Διαβάστε σχετικά για ΑΕΠ - Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ),
Εφιαλτικές προβλέψεις για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού κάνει ο ΟΟΣΑ, σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το 35% του ΑΕΠ της σε περίπτωση μερικού ή και ολικού «κλεισίματος» της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας.
Κατά τον ΟΟΣΑ, οι επιπτώσεις στην οικονομία από τις συνέπειες του κορωνοϊού παγκοσμίως μπορεί να οδηγήσει σε μέση απώλεια του ενός τετάρτου του ΑΕΠ (-25%), περίπου όσες ήταν οι απώλειες της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης.
Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της παραγωγής, η μελέτη λαμβάνει συγκεκριμένους τομείς με παραδοχές της μείωσης της δραστηριότητας μεταξύ 50% και 100%.
Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τα ταξίδια και τον τουρισμό που έχουν σταματήσει, ή κομμωτές και αγορά κατοικίας, εστιατόρια και κινηματογράφους που είναι κλειστή, μη ουσιώδη κατασκευαστικά έργα που έχει σταματήσει κλπ.
Εφαρμόζοντας αυτή τη μεθοδολογία σε όλες τις χώρες-μέλη της, η χώρα που κινδυνεύει από το μεγαλύτερο πλήγμα, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, όπου η επίδραση φαίνεται να φθάνει στο 35% και ακολουθούν το Μεξικό, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία με απώλειες στο ΑΕΠ τους κοντά στο 30%.
Όσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες, η έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνει ότι με τα καταστήματα κλειστά, οι καταναλωτές δεν θα αγοράσουν, φυσικά, ρούχα, υποδήματα, είδη οικιακής χρήσης και πακέτα διακοπών, δεν θα φάνε έξω και δεν θα ξοδεύουν χρήματα σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ ανελαστικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης θα φθάσει περίπου το 30% σε πολλές μεγάλες προηγμένες οικονομίες.