Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πληρωμές με κάρτες – Άπιαστο όνειρο το αφορολόγητο, έρχεται λυπητερή με φόρο 22%

Πληρωμές με κάρτες – Άπιαστο όνειρο το αφορολόγητο, έρχεται λυπητερή με φόρο 22%
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αυξάνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων από 10% που ισχύει σήμερα, στο 30%, μη συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό τις e-αποδείξεις από πληρωμές ενοικίων.

Αντιμέτωποι με το φάσμα έξτρα φόρου 22% είναι χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης και μικροϊδιοκτήτες ακινήτων.

Σήμερα η ΠΟΜΙΔΑ ξεκαθάρισε με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πως για τους περισσότερους εκμισθωτές, ελλείψει διαθεσίμου εισοδήματος, να προβούν σε δαπάνες 30% του εισοδήματος τους και πως εάν τελικά ψηφιστεί η σχετική πρόβλεψη θα οδηγήσει σε «πραγματική καταλήστευσή» των ιδιοκτητών ακινήτων με πρόσθετη φορολογία 22%!

ΠΟΜΙΔΑ: «Καταλήστευση εκμισθωτών ακινήτων με επιπλέον φόρο 22%

Αναφερόμενοι σε τελευταίες δηλώσεις σας σχετικά με τα θέματα που μας αφορούν, διαπιστώνουμε ότι αντί να ανακοινώσετε το ποσοστό 30% ως μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους, όπως ρητά είχε υποσχεθεί ο κ. Πρωθυπουργός, το ανακοινώσατε ως ελάχιστο ποσοστό υποχρεωτικών δαπανών με «πλαστικό χρήμα», βάσει του εισοδήματος από μισθώματα!

Μιά τέτοια πρωτοφανής ρύθμιση, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε καμιά προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, είναι απαράδεκτη αλλά και ανεφάρμοστη, για τους εξής λόγους:

Πρώτον η ανωτέρω υποχρέωση για μισθωτούς και συνταξιούχους, προυπήρχε, συνδυαζόμενη είτε με αφορολόγητο όριο, είτε με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, πράγμα το οποίο έχει καταργηθεί για τα μισθώματα.

Συνεπώς μια τέτοια ρύθμιση θα έπρεπε να συνδυαστεί με την καθιέρωση αφορολογήτου ορίου και στα εισοδήματα από μισθώματα, τουλάχιστον για όσους αυτά είναι το μοναδικό τους εισόδημα, αλλά και με ουσιαστική μειωτική παρέμβαση στην ισχύουσα ληστρική κλίμακα φορολογίας των μισθωμάτων, πράγμα που δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις σας.

Δεύτερον η αθροιστική φορολόγηση των μισθωμάτων της «μεσαίας τάξης» με συντελεστή 35-45 %, με εισφορά αλληλεγγύης έως και 10%, με ετήσιο ΕΝΦΙΑ και με το συμπληρωματικό του φόρο ο οποίος επιβάλλεται κυρίως σε απρόσοδα ακίνητα, χωρίς κανένα όριο προς τα επάνω, αλλά και σειρά από άλλους πολυποίκιλους φόρους και κάθε είδους τέλη, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ., έχει συνολικά δημευτικό χαρακτήρα, «τα παίρνει όλα» κυριολεκτικά, με αποτέλεσμα να μην απομένει διαθέσιμο εισόδημα της τάξης του 30% που αξιώνετε να δαπανηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Συνεπώς, επειδή είναι πρακτικά αδύνατον για τους περισσότερους εκμισθωτές να προβούν σε τέτοιου ύψους δαπάνες ελλείψει διαθεσίμου εισοδήματος, η ρύθμιση αυτή θα καταλήξει σε πραγματική καταλήστευσή τους με την πρόσθετη «φορολογία» του 22%.

Ποιοι θα πληρώσουν τη λυπητερή

Στα «κάγκελα» βρίσκονται και αρκετοί μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα καθώς σήμερα για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο, οι εν λόγω κοινωνικές ομάδες πρέπει να εμφανίζουν δαπάνες με κάρτες ίσες με το 10% του εισοδήματός τους αν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, 15% για το μέρος του εισοδήματος που είναι από 10.001 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

Ωστόσο, από το επόμενο έτος η υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων θα αυξηθεί στο 30% του εισοδήματός των φορολογουμένων.

Όπως έγινε γνωστό με τα ήξεις – αφίξεις Σταϊκούρα και την μη ένταξη της πληρωμής ενοικίων στις e-δαπάνες πλέον είναι δεδομένο το πέναλτι για χιλιάδες φορολογούμενους.

Έστω ότι ένας εργαζόμενοι παίρνει 700 ευρώ τον μήνα καθαρά, ήτοι 9.800 ευρώ το χρόνο, και έχει ενοίκιο 350 ευρώ τον μήνα, ήτοι 4.200 ευρώ τον χρόνο.

Το καθαρό του εισόδημα, αφαιρώντας την πληρωμή του ενοικίου είναι 5.600 ευρώ εκ των οποίων τα 1.680 πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τις e-δαπάνες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Έλληνες μαστίζονται από την ακρίβεια και ο ΟΟΣΑ ζητάει νέους φόρους σε τρόφιμα

Αναρτήθηκαν τα Τέλη Κυκλοφορίας έτους 2025 – Πότε πρέπει να καταβληθούν για να μην μπουν πρόστιμα

Στο ΣτΕ συζητήθηκε η φορολογική εκκρεμότητα του πατέρα του Στ. Κασσελάκη – Ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ

Στα 3,4 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία το πρώτο πεντάμηνο αυξημένα κατά 22%

Επικαιροποίηση προβλημάτων κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr