Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μίχαλος: Ισχυροί επιχειρηματικοί δεσμοί Ελλάδας και αραβικών χωρών

Μίχαλος: Ισχυροί επιχειρηματικοί δεσμοί Ελλάδας και αραβικών χωρών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τους ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ομιλία του στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.

Η ομιλία του του Κ. Μίχαλου:

Η Ελλάδα και οι αραβικές χώρες, συνδέονται με μια ξεχωριστή σχέση φιλίας, κατανόησης και αλληλοεκτίμησης, η οποία στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας κάθε λαού.

Πάνω σε αυτές τις βάσεις, έχουν σφυρηλατηθεί, εδώ και δεκαετίες, σταθερές και γόνιμες επιχειρηματικές συνεργασίες, μεταξύ ελληνικών και αραβικών επιχειρήσεων.

Ήδη από τη δεκαετία του 1970, αρκετές ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον αραβικό κόσμο, αναλαμβάνοντας σημαντικά κατασκευαστικά έργα.

Μέχρι και σήμερα, οι αραβικές χώρες ήταν και παραμένουν ένα ελκυστικό πεδίο δραστηριότητας για ελληνικές εταιρίες, σε τομείς όπως οι κατασκευές και η ενέργεια, οι οποίοι γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη,

Οι χώρες του αραβικού κόσμου αποτελούν, επίσης, έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ μερικές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών στον τομέα του τουρισμού, έχουν γίνει από Άραβες επενδυτές.

Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά περιθώρια και ευκαιρίες για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών, τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε νέους τομείς.

Οι χώρες του αραβικού κόσμου διατηρούν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτουν σημαντικούς ενεργειακούς πόρους, εξακολουθούν να επενδύουν στην ανάπτυξη των υποδομών τους. Εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από αξιόπιστους εταίρους, με υψηλή τεχνογνωσία, με ευρωπαϊκό προφίλ και ταυτόχρονα βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της αραβικής αγοράς.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό επιχειρήσεων, που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και κύρους διαθέτουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και στον τομέα της ενέργειας, καλύπτοντας από την ανάπτυξη υποδομών, μέχρι την παραγωγή προϊόντων όπως τα θερμικά ηλιακά συστήματα.

Σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας και Αραβικών χωρών, παρουσιάζει και ο τομέας των τροφίμων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.

Τέλος, ένας κλάδος στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η επιχειρηματική συνεργασία, είναι αυτός των υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, στον οποίο δραστηριοποιούνται με επιτυχία οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στη χώρα μας και ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Πέραν του εμπορίου, θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει εταίρο επιλογής, για τα Αραβικά επιχειρηματικά σχήματα, που θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Η χώρα μας διαθέτει μια προνομιακή γεωπολιτική θέση στην καρδιά της Μεσογείου, επιτρέποντας πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Παρευξείνιου Τόξου.

Τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσει συστηματικά τις υποδομές της, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών, ολοκληρώνοντας νέους οδικούς άξονες και συνδέσεις με βασικούς λιμένες, προωθώντας την κατασκευή μεγάλων, σύγχρονων εμπορευματικών κέντρων.

Διαθέτει επίσης εξαιρετικό κλίμα και ξεχωριστή γεωμορφολογία. Με νησιωτική χώρα και ακτογραμμή, που αποτελούν διεθνείς πόλους έλξης, αλλά και με μια ελκυστική ενδοχώρα, με ποιοτικές επιλογές χειμερινού τουρισμού.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό της αναβαθμίζεται συστηματικά, με το μερίδιο των καταλυμάτων πέντε αστέρων να έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά ακόμη περιθώρια για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, οι οποίες θα αξιοποιήσουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ελληνικού brand name και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

Και βεβαίως, η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, με υψηλή κατάρτιση, με ταλέντο και ικανότητες.

Οι συνθήκες για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που παρέχει η Ελλάδα, τόσο ως εμπορικός εταίρος, όσο και ως επενδυτικός προορισμός, είναι σήμερα πολύ ευνοϊκότερες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Έχοντας διορθώσει τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, η χώρα είναι έτοιμη τώρα να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά.

Κρίσιμο στοίχημα για την Ελλάδα αποτελεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης, με κινητήριο δύναμη την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Και σε αυτή την κατεύθυνση, η χώρα έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί τόσο τις προϋποθέσεις, όσο και τις ευκαιρίες.

Η δραστική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πλέον καταργηθεί πλήρως.

Συνεχίζονται με ταχύτερα βήματα οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό στις αγορές και αυξάνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Σήμερα βρίσκεται υπό ψήφιση από την ελληνική Βουλή ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος με τις προβλέψεις του αναβαθμίζει αισθητά το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας:

– απομακρύνοντας μια σειρά γραφειοκρατικών, χωροταξικών και άλλων εμποδίων που υπήρχαν στο παρελθόν.

– απλοποιώντας και επιταχύνοντας τη διαδικασία αδειοδοτήσεων.

– προβλέποντας ισχυρά κίνητρα για συμμετοχή επενδυτών σε έργα στρατηγικής σημασίας.

Η Ελλάδα έχει στραφεί προς την υιοθέτηση ενός νέου, φιλικότερου προς την ανάπτυξη, μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένεται να νομοθετηθούν στο επόμενο διάστημα, μια σειρά από φορολογικά μέτρα, που μειώνουν την επιβάρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κινητοποιούν νέες επενδύσεις.

Μεταξύ αυτών, είναι η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 24% και των μερισμάτων στο 5%, καθώς και η αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη η μεσοσταθμική μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποτυπώνεται και στην απεμπλοκή μιας σειράς μεγάλων έργων, όπως η εμβληματική επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Ενώ η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, αναμένεται να ανοίξει το πεδίο για νέες επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές, η ενέργεια, τα δίκτυα, η ναυτιλία, η μεταποίηση, κ.ά.

Η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη, έτοιμη να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Θεωρούμε δεδομένη τη διάθεση της αραβικής επιχειρηματικής κοινότητας να τοποθετηθεί εγκαίρως και να διεκδικήσει τα οφέλη που μπορεί να παρέχει η χώρα μας.

Εξίσου δεδομένη θεωρούμε την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να αποτελέσουν αξιόπιστους, αποτελεσματικούς και χρήσιμους συνεργάτες.

Η αμοιβαία βούληση για συνεργασία υπάρχει. Μέσα από θεσμούς όπως η παρούσα Σύνοδος Κορυφής, δημιουργούνται επίσης σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη γόνιμων επιχειρηματικών επαφών.

Από την πλευρά μας, ως εκπρόσωποι των Ελληνικών Επιμελητηρίων και των 900.000 επιχειρήσεων – μελών τους, στηρίζουμε ενεργά αυτή την προσπάθεια, μέσα από τη στενή συνεργασία μας με διμερή επιμελητήρια, αλλά και μέσα από πρωτοβουλίες ενημέρωσης, δικτύωσης και υποστήριξης της εξαγωγικής διαδικασίας.

Έχω λοιπόν την ελπίδα – και τη βεβαιότητα – ότι η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο δρόμο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χρήστος Μίχαλος: Καταλυτικός ο ρόλος του ΕΒΕΑ σήμερα για ένα «Άλμα Μπροστά» στην ανάπτυξη

Νίκος Δένδιας: Οι τέσσερις βασικοί άξονες του υπ. Εθνικής Άμυνας για εδαφική ακεραιότητα και εθνική ανεξαρτησία

Επιμελητήρια: Προς τρίτη συνεχόμενη αναβολή οι εκλογές – Όλο το παρασκήνιο

ΚΕΕΕ: «Σφαγή» Μασούτη-Χατζηθεοδοσίου – Υποτιμητικά υπονοούμενα και απαιτήσεις για παραιτήσεις

Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων: Εμφύλιος πόλεμος με «άρωμα» σκανδάλων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr