Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι ζήτησε ο Κ. Μίχαλος από τον Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Τι ζήτησε ο Κ. Μίχαλος από τον Άδωνι Γεωργιάδη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα αιτήματα της επιμελητηριακής κοινότητας μετέφερε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη παρουσία του στην κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος «τώρα είναι η ώρα να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

»Μια στρατηγική με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και την ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

»Για να παραχθεί εθνικός πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η νέα κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σαφώς θετικά.

»Μέσα στους δύο αυτούς μήνες, έχουμε δει σημαντικές κινήσεις, που δίνουν το στίγμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

»Οι προσδοκίες της αγοράς από αυτή την κυβέρνηση είναι υψηλές.

»Και γνωρίζω καλά ότι, ως υπουργός Ανάπτυξης, θα κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας, για να υλοποιηθούν».

Το ΕΒΕΑ, αλλά και συνολικά η επιμελητηριακή κοινότητα, σημείωσε ο πρόεδρος, θα στηρίξουν «κάθε πρωτοβουλία, κάθε μεταρρύθμιση που μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου».

Η διευκόλυνση πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήταν ένα από τα βασικά θέματα στα οποία εστίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου θα υπάρχουν αλλαγές.

Επίσης σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, αλλά η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που θα τη λειτουργήσει ουσιαστικά, και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα επιμελητήρια στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε στο χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τον κ. Γεωργιάδη:

«Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που τιμάτε με την παρουσία σας την αποψινή συνεδρίαση που για πρώτη φορά είναι κοινή για δύο πολύ μεγάλα Επιμελητήρια, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

»Η κοινή αυτή συνεδρίαση αποτελεί άλλη μια απόδειξη της ενότητας και των κοινών στόχων της επιμελητηριακής κοινότητας για την επίλυση όλων των ζητημάτων που απασχολούν την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο της εθνικής μας οικονομίας.

»Τα Επιμελητήρια για άλλη μια φορά θέλουν να καταστήσουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι μπορούν να επιτελέσουν στο ακέραιο το θεσμικό τους ρόλο ως σύμβουλοι της Πολιτείας επί οικονομικών ζητημάτων, με τελικό στόχο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

»Η επιτάχυνση της ανάπτυξης σε διατηρήσιμες βάσεις, συνιστά σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Μια πρόκληση που απαιτεί, σχέδιο, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα.

»Γνωρίζετε όμως καλύτερα από τον καθένα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

»Ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

»Η αναλογία των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, με μεγάλη διαφορά από το μέσο όρο.

»Η αγορά εξακολουθεί να πάσχει από την έλλειψη ρευστότητας και τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση

»Η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί στις διεθνείς κατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα

»Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να εφαρμοστεί μια εθνική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

»Μια στρατηγική με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά και την ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Για να παραχθεί εθνικός πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

»Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η νέα κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σαφώς θετικά. Μέσα στους δύο αυτούς μήνες, έχουμε δει σημαντικές κινήσεις, που δίνουν το στίγμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

»Οι προσδοκίες της αγοράς από αυτή την κυβέρνηση είναι υψηλές. Και γνωρίζω καλά ότι, ως υπουργός Ανάπτυξης, θα κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας, για να υλοποιηθούν.

»Από την πλευρά μας, ως ΕΒΕΑ αλλά και συνολικά ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία, κάθε μεταρρύθμιση που μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου.

»Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας εδώ, θα αναφερθώ συνοπτικά σε μια σειρά από θέματα προτεραιότητας για την αγορά.

»Αύξηση των επενδύσεων: Στο επόμενο διάστημα, μπορούμε και πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις της τάξης 100 δισ. ευρώ, με αιχμή κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενή τομέα, στην έρευνα και στην τεχνολογία, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην ενέργεια στον κατασκευαστικό κλάδο. Στην προσπάθεια αυτή, χρειάζεται:

»Πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ και βεβαίως των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

»Αποφασιστική δράση για την απεμπλοκή και την επιτάχυνση μεγάλων επενδύσεων, όπως το Ελληνικό.

»Επιτάχυνση υλοποίησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020.

»Βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος

»Σημαντικό θετικό βήμα η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ΓΕΜΗ.

»Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων, με εισαγωγή αποκλειστικών προθεσμιών.

»Απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας

»Σύγχρονο πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα: Εφαρμογή των προτάσεων της ΚΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη – έρευνα, με αντικείμενο το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων 2018-2040».

»Εκεί υπάρχει πλήρης αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και προτάσεις: για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, για τη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Πάρκων σε αδόμητες εκτάσεις, για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων και των αστοχιών που περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΓΓΒ.

»Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο: Καλωσορίζουμε τις πολλές και θετικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου, που θεωρούμε πως θα επιταχύνουν μία σειρά από διαδικασίες. Ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, έχουμε ήδη καταθέσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης μια σειρά βελτιωτικών παρεμβάσεων. Ζητούμε να εξεταστούν θετικά και να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις ανάγκες της αγοράς και θα στηρίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

»Το σχέδιο νόμου για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που δόθηκε σε διαβούλευση μας βρίσκει, κατά βάση, σύμφωνους, δεδομένου ότι απλοποιούνται διαδικασίες, εκσυγχρονίζονται οι μηχανισμοί δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ και έχουν περιληφθεί σε αυτό οι περισσότερες από τις παρατήσεις μας. Με σχετική επιστολή μας, σας απεστάλησαν και κάποιες παρατηρήσεις μας, οι οποίες αποσκοπούν στην αποσαφήνιση κάποιων διατάξεων, όπως: το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΓΕΜΗ, την εποπτεία των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ, την πρόβλεψη για καταχώριση στοιχείων και από τις μη κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις (για να αποτελέσει το ΓΕΜΗ και εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας) και τέλος, τη διευκρίνηση ότι τα τέλη ΓΕΜΗ αποτελούν πόρους των Επιμελητηρίων για την κάλυψη όλων των δαπανών λειτουργίας τους και όχι μόνο των δαπανών των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ (που άλλωστε αποτελούν οργανικές μονάδες των Επιμελητηρίων).

»Μέτρα για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας:

»Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.

»Αύξηση των πόρων που διατίθενται από κοινοτικά προγράμματα για τη χρηματοδότηση και ενίσχυση των ΜμΕ, με σκοπό:

» Την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους

» Την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών

» Την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου ποιότητας

» Την ανάπτυξη δράσεων προβολής και προώθησης σε διεθνείς αγορές

» Την ενίσχυση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

»Ενθάρρυνση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία, με κίνητρα όπως χαμηλότερη φορολόγηση, διευκόλυνση σε θέματα αδειοδοτήσεων, συναλλαγών με το δημόσιο κτλ.

»Στήριξη εξωστρέφειας των ΜμΕ: δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών σε θέματα τυποποίησης – πιστοποίησης, καινοτομίας κτλ., κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων, σύνδεση μεταποιητικών ΜΜΕ με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, μέσω δικτύων και αλυσίδων αξίας.

»Πρόγραμμα ενίσχυσης Επιμελητηρίων για την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων εξωστρέφειας και ανάπτυξη ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών: εκπαίδευση και export coaches, συμβουλευτική υποστήριξη, προετοιμασία δυνητικών πελατολογίων, κ.ά.

»Αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος: Δραστικότερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Να εξεταστούν επιλογές όπως η διαγραφή χρεών σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, η ένταξη εισπράξιμων οφειλών σε σύστημα δόσεων, η λήψη αναγκαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συστηματικών κακοπληρωτών, καθώς και η ταχεία επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων από τον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών.

»Διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Αξιοποίηση της εμπειρίας των Επιμελητηρίων, για τη δημιουργία αποτελεσματικού εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης και διαγραφής οφειλών.

»Καταπολέμηση του παραεμπορίου: Επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη Ειδικού Σώματος Δίωξης, παράλληλα με την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές, όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα, τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ των διαφόρων ελεγκτικών οργάνων και την αυστηρή εποπτεία και δημιουργία δικλείδων ενάντια στη διαφθορά και στη συναλλαγή, ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

»Στήριξη νεοφυούς επιχειρηματικότητας

»Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναπτύξει αξιόπιστες δομές και δίκτυα, όπως η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων.

»Έχουμε δημιουργήσει θεσμούς για την ανάδειξη της επιχειρηματικής καινοτομίας.

»Οικοδομούμε γόνιμες συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, φορείς στήριξης της καινοτομίας.

»Διεύρυνση του δικτύου της χρηματοδότησης, για νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, με την αξιοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων χρηματοδοτικών εργαλείων.

»Στενότερη συνεργασία μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φορέων της αγοράς, για τη χρηματοδότηση της έρευνας.

»Δημιουργία περιοχών καινοτομίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων πόλεων, όπως η Βαρκελώνη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία: Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς παραμένουν σε τεράστιες λίστες αναμονής

Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Δημοσκόπηση Alpha: «Κόκκινες κάρτες» σε όλους τους υπουργούς του Μητσοτάκη εκτός του Ν. Δένδια

Συνεχίζεται ο εμφύλιος στη ΝΔ: Βλάχος κατά Θεοδωρικάκου για την ακρίβεια

«Πιστός» στον Μητσοτάκη ο Άδωνις «πούλησε» τον Σαμαρά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr