Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τις 31 Οκτωβρίου του 2019, ημέρα κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση – είτε με συμφωνία, είτε χωρίς.
Οι Βρυξέλλες δηλώνουν πρόθυμες για την έναρξη ενός νέου γύρου διαλόγου με το Λονδίνο, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο του no deal Brexit.
Ωστόσο, δεδομένης της επιμονής του Μπόρις Τζόνσον για την απόσυρση του ιρλανδικού «backstop», όλα τα σενάρια παραμένουν επί τάπητος.
Ως εκ τούτου, το πώς θα ξημερώσει την 1η Νοεμβρίου του 2019 παραμένει άγνωστο, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε εγρήγορση όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων), μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ενδεχόμενο ενός no deal Brexit, συγκαταλέγεται και η ελληνική.
Και αυτό διότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα (σ.σ. 3 εκατ. τουρίστες το 2018).
Η Αθήνα, συγκεκριμένα, ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις στο εγχώριο τουριστικό προϊόν ως απόρροια της ενδεχόμενης επιβολής συνοριακών ελέγχων, σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit.
Παράλληλα, πηγή ανησυχίας αποτελεί και ο τομέας της ναυτιλίας, ο οποίος είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει το AFP, η παρουσία των Ελλήνων εφοπλιστών στη Βρετανία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το βλέμμα τόσο της Αθήνας όσο και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι στραμμένο και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, δεδομένων των εγχώριων εξελίξεων και της εν εξελίξει προσπάθειας αποτροπής ενός no deal Brexit εκ μέρους της αντιπολίτευσης.