Η ανάπτυξη της Ιταλίας φέτος δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 1%, όπως παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση Κόντε.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το δημόσιο έλλειμμα μπορεί να αγγίξει το 2,4% του ΑΕΠ, ενώ η συμφωνία με τις Βρυξέλλες ήταν να μην υπερβεί το 2,04%. Κατά την Κομισιόν, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο η Ιταλία μπορεί να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,2%.
Τις προβλέψεις αυτές συμμερίζεται και η Ένωση Βιομηχάνων της χώρας, ενώ κάνει λόγο για μηδενική ανάπτυξη.
«Χρειάζονται άμεσα επενδύσεις στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε την Τετάρτη, ο διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.
Η «θεαματική πρόοδος και ανάπτυξη», στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση της Ρώμης, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει πραγματικότητα.
Με την ελπίδα να δοθεί μια ουσιαστική συμβολή, την περασμένη εβδομάδα η Ρώμη υπέγραψε και μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας με το Πεκίνο.
Παρόλα αυτά τα άμεσα οφέλη του δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ, πολλοί σχολιαστές επιμένουν ότι στο τέλος θα χρειαστούν έκτακτα οικονομικά μέτρα.
H Λέγκα, βέβαια, όπως και τα Πέντε Αστέρια διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδος αποφάσεις ανακοινώνονται πάντα, ως γνωστόν, την τελευταία στιγμή.
Την ίδια ώρα, πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες Ιταλοί και μετανάστες έχουν ζητήσει μέχρι αυτή την στιγμή το λεγόμενο «βασικό εισόδημα» ή αλλιώς «εισόδημα του πολίτη».
Πρόκειται για σχεδόν οκτακόσια ευρώ το μήνα, τα οποία πρόκειται να στηρίζουν οικογένειες ανέργων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί και η εσωτερική ζήτηση.
Παρόλα αυτά κανείς δε γνωρίζει αν θα μπορέσουν τελικά να δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας, που υπόσχεται η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δύσκολα μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στην Ιταλία για υπερβολικό έλλειμμα.
Άλλωστε οι Βρυξέλλες γνωρίζουν καλά ότι λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου δεν μπορεί να γίνει καμία αναφορά σε μια τέτοια διαδικασία.