«Θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό, πάρα πολύ σημαντικό βήμα, το οποίο ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και των επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν βάλει ως υποθήκη την πρώτη κατοικία τους», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζών, που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.
«Στη συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσονται και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη της πρώτης κατοικίας και, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, με το νέο πλαίσιο καλύπτεται η συντριπτική πλειοψηφία όλων των κατηγοριών με ενυπόθηκα δάνεια πρώτης κατοικίας», ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης.
«Έχουμε μπροστά μας -και αυτό είναι η απόδειξη ότι έχουμε ξεφύγει οριστικά από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων- το να μπορούμε να προχωρούμε με μεγαλύτερη ευελιξία στην προστασία συνολικά της πλειοψηφίας της κοινωνίας, που τα τελευταία χρόνια βίωσε πραγματικά δραματικές καταστάσεις», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «η σχετική συμφωνία που επετεύχθη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, δεδομένου ότι αντιμετωπίζεται ένα βασικό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι αυτό της ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων και της προστασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου».
«Η διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος συνδυαστικά με τις ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, αποτελούν σημαντικά βήματα προκειμένου να ενισχυθεί, να βοηθηθεί η εγχώρια οικονομία.
»Προφανώς, οι ρυθμίσεις από μόνες τους αποτελούν ένα βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι η συζήτηση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, σημείωσε:
«Έχουμε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που είναι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το αμέσως επόμενο διάστημα να έλθει το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως επίσης είναι και το μέτρο για τις μικροπιστώσεις, για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ, για κόσμο ο οποίος δεν πληροί τα κριτήρια των συστημικών τραπεζών και αποκλείεται από τον τραπεζικό δανεισμό».
Σχετικά με τις δράσεις για την επιχειρηματικότητα είπε ότι μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) έχουν ανοίξει και ολοκληρωθεί, είτε πρόκειται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα, αθροιστικά 26 δράσεις, 20 προκηρύξεις άμεσων ενισχύσεων προς επιχειρήσεις και 6 προσκλήσεις προς φορείς, συνολικής δημόσιας δαπάνης περίπου στα 2 δισ. ευρώ.
Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας ο υφυπουργός παρατήρησε ότι «η ίδια η πραγματικότητα ακυρώνει πλήρως το αφήγημα, την όποια απόπειρα μπορεί να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να τη διαστρεβλώσει», καθώς «το ότι η οικονομία έχει αρχίσει να κινείται προς διαφορετική κατεύθυνση γίνεται αντιληπτό και από τη μεγάλη ζήτηση που έχουν πολλές δράσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την επιχειρηματικότητα».
«Έχει αποφασιστεί να δοθεί εκ νέου αύξηση προϋπολογισμού σε τέσσερα προγράμματα: Ένα είναι η ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων που μετά από τη πρώτη αύξηση -από τα 120 εκατ. στα 400 εκατ. ευρώ- έχει αποφασιστεί ακόμα μία αύξηση 200 εκατομμυρίων, άρα στο κομμάτι των τουριστικών επιχειρήσεων μιλάμε επί της ουσίας για έναν προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.
»Τόσο στο “Ψηφιακό Βήμα” όσο και στο “Ψηφιακό Άλμα”, επίσης, θα δοθεί επιπλέον προϋπολογισμός, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.
»Στο “Ψηφιακό Βήμα” μία αύξηση της τάξης των 350 εκατ. ευρώ και για το “Ψηφιακό Άλμα” μία αύξηση των 10 εκατ. ευρώ, καθώς και για την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεύτερου κύκλου, που θα ενισχυθεί με ένα ποσό 70 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε.
«Η αυξημένη ζήτηση σχετικά με το σύνολο των δράσεων που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια είναι η απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να περάσει σε μία διαφορετική κατεύθυνση από αυτή την οποία αφηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση σε μία μάταιη προσπάθεια να πείσει ότι η οικονομία ταλανίζεται παρότι έχουν διαψευσθεί στο σύνολο των επιχειρημάτων και των εκτιμήσεων που είχε κάνει η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης.
Ερωτηθείς για την επιδίωξη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συγκλίσεων με προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Γιαννακίδης εξήγησε ότι «είναι ένα υπαρκτό δίλημμα που κατά βάση θα πρέπει να απαντήσουν και οι δυνάμεις αυτές» και πρόσθεσε:
«Έχουμε δει ουσιαστικά τη διάλυση του ΚΙΝΑΛ και την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Είναι δυνάμεις που έχουν να επιλέξουν αν θα αποτελέσουν ουρά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ σε μια προσπάθεια επιστροφής στο παρελθόν και αναστύλωσης του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίστηκε τα χρόνια της ανάπτυξης εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος και ενός πολιτικού προσωπικού που μας οδήγησε και στις εποχές των μνημονίων, που απέτυχε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια, ή αν θα επιλέξουν αυτές οι δυνάμεις την προοδευτική σύγκλιση και τη συζήτηση με τις δυνάμεις της Αριστεράς».