«Το ελληνικό υπ. Οικονομικών βρίσκει αρκετούς ενδιαφερόμενους για ένα ομόλογο ύψους δισεκατομμυρίων», γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου.
«Οι χρηματαγορές επανέκτησαν κάπως την εμπιστοσύνη τους στην πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν αρκετοί επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για το πενταετές κρατικό ομόλογο ύψους 2,5 δισ. ευρώ».
«Η επιστροφή στις χρηματαγορές χωρίς τη βοήθεια των πιστωτών και χωρίς εγγυήσεις αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα», δηλώνει ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας Beta Securities.
Ο κ. Ζαμάνης τονίζει το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, αναφέροντας ότι η ζήτηση για το πενταετές ομόλογο υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,6%, χαμηλότερα δηλαδή από το αναμενόμενο 3,75-3,87%.
«Το σημαντικότερο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως επισημαίνεται, αντί για hedge funds, εκφράστηκε ενδιαφέρον από «κανονικούς επενδυτές».
«Εάν η χώρα τηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο στην επόμενη έκδοση ομολόγου, πράγμα που θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους», εκτιμά ο κ. Ζαμάνης. Και προσθέτει:
«Η Ελλάδα θα ήθελε να αντλήσει από τις αγορές το 2019 περίπου 7 δισ. ευρώ και είναι αρκετά πιθανό να τα καταφέρει».
Η SZ τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017 που η ελληνική κυβέρνηση στράφηκε στις αγορές, αλλά η επιστροφή δεν σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, προσθέτοντας πάντως ότι η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στο ιστορικό της ελληνικής οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2010, τα τρία προγράμματα στήριξης, το κούρεμα χρέους, την έξοδο από τα προγράμματα το 2018 και το «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους 26 δισ. ευρώ, που διασφαλίζει τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας μέχρι το 2021.
Εάν η χώρα τηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο στην επόμενη έκδοση ομολόγου, πράγμα που θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους, εκτιμά ο κ. Ζαμάνης.
Και προσθέτει: Η Ελλάδα θα ήθελε να αντλήσει από τις αγορές το 2019 περίπου 7 δισ. ευρώ και είναι αρκετά πιθανό να τα καταφέρει.
Ωστόσο, το επιτόκιο 3% είναι πολύ υψηλό σε εποχή μηδενικών επιτοκίων, καταλήγει το δημοσίευμα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.