Για αξιοσημείωτη κινητικότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων που αποδίδεται περισσότερο στη «χρυσή βίζα» και στο Airbnb, κάνει λόγο δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung (ΝΖΖ).
Όπως σημειώνει το εκτενές άρθρο της, η κατακόρυφη λόγω της κρίσης πτώση της τιμής των ακινήτων τα τελευταία χρόνια δεν είναι ο μοναδικός λόγος που όλο και περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Πολλοί βλέπουν τα ελληνικά ακίνητα και «ως κλειδί για ελεύθερη πρόσβαση στην ΕΕ», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη λεγόμενη «χρυσή βίζα», μια πρόσθετη «πηγή εσόδων» που αν και προϋπήρχε στην Ελλάδα ήδη το 2013, άρχισε να αποδίδει περισσότερο το τελευταίο διάστημα.
Προχωρώντας σε μια σύγκριση με άλλες χώρες που προσφέρουν αντίστοιχους ευνοϊκούς όρους για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, η ΝΖΖ σημειώνει ότι «το ελληνικό πρόγραμμα είναι το φθηνότερο του είδους του» αφού στην Ελλάδα αρκεί η αγορά ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ για πενταετή καταρχήν βίζα, την ώρα που στην Πορτογαλία ξεκινά από τις 350.000 και φτάνει τις 500.000 ευρώ.
«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι ελκυστικό και για το λόγο ότι δεν προβλέπεται ελάχιστος χρόνος διαμονής στη χώρα, ενώ υπάρχει γενναιόδωρη ρύθμιση για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας».
Ανεβαίνουν οι τιμές
Το συνολικό οικονομικό όφελος του προγράμματος «δεν είναι μεν αμελητέο, αλλά δεν κάνει και τη διαφορά», αναφέρει η ΝΖΖ και προσθέτει:
«Σε κάθε περίπτωση όμως και χάρη στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων η ελληνική αγορά ακινήτων γνωρίζει άνθηση.
»Από το 2013 πολίτες χωρών εκτός ΕΕ έχουν επενδύσει στην αγορά πάνω από ένα δισ. ευρώ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και πάλι κινητικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο μετά την πτώση της τάξης του 90% που καταγράφηκε πέρσι στις νέες οικοδομικές άδειες, ενώ και οι τιμές έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανιούσα.
Το ότι σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, οι τιμές φτάνουν πλέον πάλι τα επίπεδα προ κρίσης δεν οφείλεται όμως μόνον στο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.
«Υπεύθυνο είναι ένα φαινόμενο που τουλάχιστον στην αντίληψη των Ελλήνων επηρεάζει την αγορά ακινήτων πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι η «χρυσή βίζα»:
Το Airbnb. Μόνον στην πρωτεύουσα νοικιάζονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας πάνω από 12.000 διαμερίσματα, ενώ σε όλη τη χώρα είναι πάνω από 50.000.
Συγκεκριμένες συνοικίες της Αθήνας που ήταν μέχρι πρότινος μάλλον παραμελημένες γνωρίζουν πλέον μια πρωτοφανή -λόγω Airbnb- ανάπτυξη. Στο Κουκάκι αλλά και στα Εξάρχεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ενοίκια αυξήθηκαν πέρσι κατά μέσο όρο κατά 35%.
Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη όψη του νομίσματος. «Αυτό που ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες προκαλεί ανησυχία στους ενοικιαστές. Παρά την ελαφρά ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η αγοραστική δύναμη παραμένει περιορισμένη.
Ο αριθμός εκείνων που αδυνατούν να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια μεγαλώνει όλο και περισσότερο και μαζί με αυτούς εντείνεται και η δυσαρέσκεια έναντι του κύριου υπεύθυνου αυτής της εξέλιξης, του Airbnb», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Όπως σχολιάζει η ΝΖΖ, αν και η κυβέρνηση πρέπει φυσικά να χαιρετίζει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που αναζωογονεί την οικονομία, δεν μπορεί να αδιαφορήσει «ειδικά ενόψει εκλογών» για τη δυσαρέσκεια που προκαλεί το γεγονός ότι, παρά το τέλος των μνημονίων, πολλοί Έλληνες ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.