Τις θέσεις και τις απόψεις του επιχειρηματικού κόσμου για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη που παρευρισκόταν στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επημελητηρίου το απόγευμα της Πέμπτης.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Μίχαλου:
«Πλησιάζουμε στο τέλος του 2018 και – όπως όλα δείχνουν – τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται πλέον πίσω μας.
Το ερώτημα, όμως, είναι πότε και αν θα μπορέσουμε να πάμε πραγματικά καλύτερα.
Η σταθεροποίηση σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2% δεν αρκεί για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση.
Το επισημαίνουμε σε όλους τους τόνους, εδώ και πολύ καιρό: εάν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, πολύ σύντομα η ελληνική οικονομία θα βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο.
Πρέπει τώρα να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Πρέπει τώρα να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις.
Πρέπει τώρα να στηρίξουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
Πρέπει τώρα να ενισχύσουμε τη διαφοροποίηση και το τεχνολογικό περιεχόμενο των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Για να αυξηθεί η αξία των ελληνικών εξαγωγών.
Οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται αυτόματα, επειδή βγήκαμε από τα μνημόνια. Απαιτούν σχέδιο, συντονισμό, αποτελεσματικότητα.
Τα εμπόδια εξακολουθούν να είναι πολλά:
o Η συνεχιζόμενη δυσπιστία των αγορών απέναντι στην Ελλάδα
o Η ανύπαρκτη ακόμη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης
o Η υψηλή φορολογία
o Αλλά και μια σειρά ακόμη από προβλήματα που καθηλώνουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας:
Το πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η ασάφεια και οι ελλείψεις στο κανονιστικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, η γραφειοκρατία και η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, η τραγική καθυστέρηση στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας.
Σήμερα μας έχει δοθεί μια πίστωση χρόνου για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσουμε μπροστά.
Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και η διανομή του μεγαλύτερου μέρους του στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, είναι εν μέρει αποδεκτή επιλογή.
Αλλά αν δεν δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του περιβάλλοντος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύντομα θα βρεθούμε πάλι μπροστά σε τοίχο.
Η Επιμελητηριακή Κοινότητα και το ΕΒΕΑ έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, με σκοπό τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα είναι αυτό της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Οι τράπεζες είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας. Χωρίς υγιείς τράπεζες, χωρίς νέες πιστώσεις, χωρίς ανταγωνιστικά επιτόκια δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Σήμερα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης φτηνής χρηματοδότησης στην οικονομία.
Στο επίπεδο των νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουμε το θέμα της περιορισμένης έως ανύπαρκτης προσφοράς.
Στο επίπεδο των μεγάλων επιχειρήσεων, γνωρίζετε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται στις διεθνείς χρηματαγορές με υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.
Αν δεν βελτιωθούν οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας – με αντίστοιχη μείωση των spreads των Ελληνικών ομολόγων – το κόστος δανεισμού των Ελληνικών επιχειρήσεων θα παραμείνει συγκριτικά υψηλό.
Όσον αφορά τις τράπεζες: κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να μπουν νέοι επενδυτές και να τις δυναμώσουν κεφαλαιακά για άλλη μία φορά, αν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές κερδοφορίας τους και δεν απομακρυνθούν οι αβεβαιότητες από τους ισολογισμούς τους, όπως τα μη-εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η αβέβαιη αξία του κεφαλαιοποιημένου αναβαλλόμενου φόρου κλπ.
Η πρόσφατη πρόταση της ΤτΕ για οχήματα ειδικού σκοπού για τη διαχείριση των ΜΕΑ είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Η απαλλαγή των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα τους επιτρέψει να προσελκύσουν κεφάλαια, να εστιάσουν στην πιστωτική επέκταση και στην κερδοφορία τους.
Παράλληλα, με σκοπό τη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, έχουμε προτείνει:
o Αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων από το τραπεζικό σύστημα και από εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση εξαγωγικών κλάδων και επιχειρήσεων.
o Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
o Αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σε προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με έμφαση στη στήριξη υγιών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
o Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Ως προς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν:
o Την εφαρμογή μιας σταθερής βιομηχανικής, τουριστικής και ενεργειακής πολιτικής, με ενίσχυση δυναμικών κλάδων και κίνητρα για επένδυση στην καινοτομία.
o Την ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης.
o Τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού χάρτη, με όλες τις θεσμικά χαρακτηρισμένες ζώνες: δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.
o Τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.
o Την περαιτέρω αξιοποίηση μοντέλων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, για την υλοποίηση επενδύσεων σε τομείς – κλειδί όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
o Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων.
o Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Κοινοτικών Πόρων για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Διεκδικούμε επίσης, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:
o Με ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας
o Με δημιουργία δομών ενημέρωσης και υποστήριξης
o Με ανάπτυξη ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων
o Με παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων.
Πέρα από τα θέματα που αφορούν αμιγώς την επιχειρηματικότητα, υπάρχουν και μια σειρά από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη προϋποθέτει ένα σταθερό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα. Για το θέμα αυτό έχουν δημοσιοποιηθεί πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας. Που εστιάζουν στη δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, στην καθιέρωση flat tax για τις επιχειρήσεις στο 15%, στη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας. Και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 20% στο 10%.
Η ανάπτυξη προϋποθέτει εξορθολογισμό του κράτους και της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
o Με δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της πολυνομίας και της κακονομίας, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και καθιέρωση της αξιολόγησης σε όλες τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους απόδοσης.
Η ανάπτυξη προϋποθέτει ολοκλήρωση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων: με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, κ.α.
Τέλος, άμεση επίδραση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας τώρα και στο μέλλον, θα έχει η αναμόρφωση του συστήματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή καινοτομίας. Οι θέσεις μας και σε αυτό το ζήτημα είναι γνωστές και αφορούν κυρίως:
o Την απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο.
o Τη συστηματική διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς εργασίας.
o Τη στενότερη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.
o Την αναβάθμιση των προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και στις ειδικότητες με υψηλή ζήτηση.
o Την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με αξιοποίηση του θεσμού της Μαθητείας.
Σε πολλά από τα θέματα που ανέφερα, γνωρίζω ότι οι θέσεις μας συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με αυτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Γνωρίζω, επίσης, ότι είστε από τους πολιτικούς που τόλμησαν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις. Είστε από αυτούς που εξακολουθούν να τις υποστηρίζουν, με συνέπεια και θάρρος.
Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι σήμερα απευθυνόμαστε σε ευήκοα ώτα. Και ότι η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι γόνιμη και ουσιαστική.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο και να στηρίζει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις των ελληνικών επιχειρήσεων και να οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά».