Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Κ. Μίχαλος στη Ντόρα Μπακογιάννη για την οικονομία

Τι είπε ο Κ. Μίχαλος στη Ντόρα Μπακογιάννη για την οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προσκεκλημένη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ ήταν το απόγευμα της Δευτέρας η τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για την οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αφού την καλωσόρισε ανέλυσε διεξοδικά τις θέσεις του Επιμελητηριακού κόσμου, ενώ από την πλευρα της η κ. Μπακογιάννη τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στη χώρα και πρόσθεσε ότι με ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να ανατάξει τη χώρα.

Επιπλέον τόνισε τη σημασία του διαλόγου της κυβέρνησης με την επιμελητηριακή κοινότητα στην πορεία προς την ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο Κ. Μίχαλος στην τοποθέτηση του επεσήμανε:

«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τα μνημόνια είναι πλέον παρελθόν. Ωστόσο ο δρόμος μπροστά είναι κάθε άλλο παρά εύκολος.

Η κύρια ευθύνη της προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση, βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια.

Η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια,.

Η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει να πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και να προσελκύσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να διαμορφώσει ένα βιώσιμο και ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις της.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές:

o Οι αγορές εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

o Η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να λειτουργεί καθησυχαστικά προς τις αγορές, αλλά περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για τολμηρές φορολογικές μειώσεις και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.

o Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης παραμένει ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

o Η χώρα εξακολουθεί να καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα.

o Τα βασικά εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξακολουθούν να υπάρχουν: υπερφορολόγηση, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Το συμπέρασμα, επομένως, είναι σαφές: η πορεία προς την ανάκαμψη είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι δύσκολο. Και απαιτεί εθνικό σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες το ΕΒΕΑ υιοθετεί και υποστηρίζει πλήρως.

Με την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω συνοπτικά τις κυριότερες από αυτές.

Ως προς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν:

»o Την εφαρμογή μιας σταθερής βιομηχανικής, τουριστικής και ενεργειακής πολιτικής, με ενίσχυση δυναμικών κλάδων και κίνητρα για επένδυση στην καινοτομία.

o Την ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και κωδικοποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων γης.

o Τη δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού χάρτη, με όλες τις θεσμικά χαρακτηρισμένες ζώνες: δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.

o Τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

o Την περαιτέρω αξιοποίηση μοντέλων συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών, για την υλοποίηση επενδύσεων σε τομείς – κλειδί όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

o Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων.

o Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Κοινοτικών Πόρων για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Διεκδικούμε επίσης, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:

o Με ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας

o Με δημιουργία δομών ενημέρωσης και υποστήριξης

o Με ανάπτυξη ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων

o Με παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων.

Για τη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος:

o Ζητούμε δραστικότερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, μας βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνους οι προτάσεις που διατύπωσε πρόσφατα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και περιλαμβάνουν διαγραφή χρεών σε πτωχευμένες επιχειρήσεις, ένταξη εισπράξιμων οφειλών σε σύστημα δόσεων, αναγκαστικά μέτρα για στρατηγικούς κακοπληρωτές και ταχύτερη επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων από τον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών.

o Παράλληλα, έχουμε προτείνει:

 Αξιοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων από το τραπεζικό σύστημα και από εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση εξαγωγικών κλάδων και επιχειρήσεων.

 Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.

 Αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σε προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με έμφαση στη στήριξη υγιών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

 Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Πέρα από τα θέματα που αφορούν αμιγώς την επιχειρηματικότητα, υπάρχουν και μια σειρά από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη.

Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς ένα δίκαιο, σταθερό και φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα. Για το θέμα αυτό έχουν δημοσιοποιηθεί πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας.

Δεν μπορεί, επίσης, να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς εξορθολογισμό του κράτους και της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Κάτι που απαιτεί: δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της πολυνομίας και της κακονομίας, επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και καθιέρωση της αξιολόγησης σε όλες τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους απόδοσης.

Θα προσθέσω εδώ και την ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά την απασχόληση, έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τις θέσεις μας υπέρ της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά:

o Την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 4 δόσεις, μέχρι του ποσού των 751 ευρώ και στη συνέχεια τη σύνδεσή του με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

o Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ευνοηθεί η άνοδος της καταγεγραμμένης απασχόλησης.

Ειδικότερα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, έχουμε καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις, στη βάση εμπεριστατωμένων μελετών. Και με ικανοποίηση είδαμε το κόμμα της Αξιωματικής

Αντιπολίτευσης να υιοθετεί μια από τις βασικές μας θέσεις, για την ανάδειξη της προαιρετικής ιδιωτικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης σε τρίτο πυλώνα του συστήματος.

Τέλος, άμεση επίδραση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας τώρα και στο μέλλον, θα έχει η αναμόρφωση του συστήματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή καινοτομίας. Οι θέσεις μας και σε αυτό το ζήτημα είναι γνωστές και αφορούν κυρίως:

o Την απελευθέρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο.

o Τη συστηματική διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς εργασίας.

o Τη στενότερη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.

o Την αναβάθμιση των προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και στις ειδικότητες με υψηλή ζήτηση.

o Την αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, με αξιοποίηση του θεσμού της Μαθητείας.

Σε πολλά από τα θέματα που ανέφερα, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Πολλές από αυτές, μάλιστα, ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις θέσεις και τα αιτήματα της αγοράς.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο και να στηρίζει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις των ελληνικών επιχειρήσεων και να οδηγήσει την ελληνική οικονομία μπροστά».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Επιμένει για επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις τράπεζες – Αλαζόνας ο Κ. Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δήθεν μειώνει φόρους, αυξάνει 2,7% τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Οι Έλληνες μαστίζονται από την ακρίβεια και ο ΟΟΣΑ ζητάει νέους φόρους σε τρόφιμα

Ο Χατζηδάκης «χαϊδεύει» τις τράπεζες με μέτρα «ασπιρίνες» που αφήνουν απροστάτευτους τους πολίτες

Κόντρα Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη για την επιβολή έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr