Ακόμα ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει το ΔΝΤ στο θέμα του υπολογισμού του δημοσιονομικού χώρου και συνεπακόλουθα και της απόφασης για μη περικοπή στις συντάξεις, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.
Επισήμαναν επίσης ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Πίσω από τις “γραμμές” της σχετικής ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών κρύβεται η επιβεβαίωση του δεδομένου, ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στο “πίσω κάθισμα” της μεταμνημονιακής εποπτείας και επί της ουσίας δεν έχει μέσο πίεσης προς την Αθήνα για να επιμείνει επί του πρακτέου στην ανάγκη περικοπής στις συντάξεις, κάτι το οποίο αποτελεί απόφαση καθαρά της Ελλάδας και δευτερευόντως της Κομισιόν, η οποία είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας.
Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων, υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θα πρέπει τις πρώτες εβδομάδες του 2019 να ολοκληρώσει έκθεση για την Ελλάδα. Αν στην έκθεση αυτή υπάρχουν αρνητικές αναφορές για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων (ή για κάποιες άλλες από τις παροχές που προωθεί η κυβέρνηση), το ΔΝΤ δε μπορεί να πιέσει για την επιβολή τους, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει αναταραχές στις αγορές; χρήματος.
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποκομίσει συναίνεση στις κινήσεις που επιδιώκει, καθώς ακόμα και μια σιωπηρή συμφωνία (δηλαδή μία απουσία αναφοράς για το ζήτημα), είναι αρκετή.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, όπως φαίνεται τόσο από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Οικονομικών. Στην τελευταία έκθεση του Ταμείου δόθηκαν βελτιωμένες προβλέψεις όσον αφορά στους στόχους του πλεονάσματος.
Ο κ. Τσακαλώτος εκτός από το θέμα των συντάξεων έθεσε στους κ.κ. Λαγκάρντ και Τόμσεν και την αποπληρωμή μέρους (περί τα 4,5 δισ. ευρώ) του «ακριβού» δανείου του ΔΝΤ.
Σχετική εξαγγελία έκανε ο υπουργός Οικονομικών πριν αναχωρήσει για την Ασία, βάζοντας στο «κάδρο» και τα δάνεια της ΕΚΤ, ωστόσο αυτές οι κινήσεις δεν αναμένεται να ξεδιπλωθούν πριν από το τέλος του έτους.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου έγιναν Ο κ. Τσακαλώτος εκτός από το θέμα των συντάξεων έθεσε στους κ.κ. Λαγκάρντ και Τόμσεν και την αποπληρωμή μέρους (περί τα 4,5 δισ. ευρώ) του «ακριβού» δανείου του ΔΝΤ.
Σχετική εξαγγελία έκανε ο υπουργός Οικονομικών πριν αναχωρήσει για την Ασία, βάζοντας στο «κάδρο» και τα δάνεια της ΕΚΤ, ωστόσο αυτές οι κινήσεις δεν αναμένεται να ξεδιπλωθούν πριν από το τέλος του έτους.