Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Καλπάζει» η τουρκική οικονομία στον γκρεμό – Ο Fitch υποβάθμισε 20 τουρκικές τράπεζες

«Καλπάζει» η τουρκική οικονομία στον γκρεμό – Ο Fitch υποβάθμισε 20 τουρκικές τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης 20 τουρκικών τραπεζών, σε «ΒΒ-» από «ΒΒ» προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος Fitch, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, η κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα αλλά και το χρηματοδοτικό προφίλ των τουρκικών τραπεζών είναι πιο πιθανό από ποτέ να βρεθούν υπό πίεση.

Ο κύριος λόγος συνίσταται στην περαιτέρω υποτίμηση της τουρκικής λίρας, σε σχέση με την προηγούμενη επικαιροποίηση της αξιολόγησης των επίμαχων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (20 Ιουλίου), αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης στις 13 Σεπτεμβρίου.

Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και η εξασθένιση των αναπτυξιακών προοπτικών, καθώς για το 2018 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% και για το 2019 κατά μόλις 1,2%.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Fitch εκτιμάει ότι οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αξιολόγηση των τραπεζών έχουν αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, αλλά και στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας.

Πάντως, ο κίνδυνος τόσο της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της Άγκυρας, όσο και μιας πιθανής κρατικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, παραμένει υψηλός, γεγονός το οποίο διατηρεί σε αμείωτη ένταση τις ανησυχίες

Άλλωστε, όπως καταλήγει ο Fitch, η πιθανότητα μιας τραπεζικής στάσης πληρωμών πλέον, είναι υψηλότερη σε σχέση με την πιθανότητα μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους του τουρκικού δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπαμπάκ Τακβέε για Τουρκία: Οπαδοί του Ερντογάν διαδηλώνουν με σημαίες της Αλ Κάιντα (βίντεο)

Ο Κούρδος γενίτσαρος Φιντάν στις ΗΠΑ για να ζητήσει F-35 για την τζιχαντιστική Τουρκία

Το Politico θεωρεί ότι ο Ερντογάν διαλύει τους κεμαλικούς με «ανοχή» Τραμπ

Π. Παυλόπουλος: «Η Τουρκία δεν θα τολμήσει να κάνει θερμό επεισόδιο – Είναι, υπό την ηγεσία Ερντογάν, μία θρασύδειλη χώρα»

Ο σουλτάνος Ερντογάν λέει πως η ασφάλεια της Ευρώπης δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr