Διαβάστε σχετικά για Βουλγαρία, Γιώργος Σταθάκης, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Θεσσαλονίκη, Ισραήλ, Σερβία,
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πενταμερής συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο περιθώριο του συνεδρίου «Southeast Europe Energy Forum», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Επί τάπητος τέθηκαν οι προτάσεις για ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συζήτησε με τους ομολόγους, τον υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες, την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμένουτσκα Πέκτοβα, τον υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Άντιτς και τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτς.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, όλες οι πλευρές συμμερίζονται κοινούς στόχους:
Ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή
Δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας
Περαιτέρω διασύνδεσης των υποδομών
Ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, σε μια περιοχή που αποτελεί πύλη της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς
Στη βάση αυτή συζητήθηκαν βασικοί παράμετροι ενός σχεδίου περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων και οι προκλήσεις, βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου. Κεντρικό ρόλο αναμένεται να παίξει η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας, δεδομένων των εξελίξεων στην παραγωγή διεθνώς.
Τα όλο και πιο εντυπωσιακά ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΝΑ Μεσόγειο, ενισχύουν τη σκοπιμότητα κατασκευής αγωγών μεταφοράς στη βαλκανική και γενικότερα την ευρωπαϊκή αγορά.
Μια δεύτερη επιλογή τροφοδοσίας αποτελεί το LNG και η καλύτερη αξιοποίησή της προϋποθέτει την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών.
Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι συνεργασίας και ανάπτυξης των διασυνδέσεων μεταξύ των όμορων κρατών, σε μια περιοχή όπου ήδη αναπτύσσεται ραγδαία η αγορά ενέργειας, ενόψει και της ενεργοποίησης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.
Συμφωνήθηκε τέλος να υπάρξει σύντομα και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή κι άλλων κρατών της περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.