Τους φόβους για νέα άνοδο του ήδη εκρηκτικού πληθωρισμού, αλλά και για πλήγμα στη μεταποιητική δραστηριότητα ήρθαν να επιβεβαιώσουν σήμερα, Δευτέρα, τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στην Τουρκία.
Στον απόηχό τους η τουρκική λίρα δέχεται νέες πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ έκαναν άλμα 17,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.
Στο 17,9% ο πληθωρισμός δεν υπεβαίνει απλώς τις προβλέψεις, αλλά κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2003.
Ακόμη και ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τομέων τροφίμων και ενέργειας) σκαρφάλωσε στο 17,22%. Όσο για τις τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,6% σε μηνιαία και 32,13% σε ετήσια βάση.
Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε τον Αύγουστο, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, ο μεταποιητικός κλάδος. Η έρευνα της Markit έδειξε μάλιστα βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 46,4 από 49 μονάδες τον Ιούλιο.
Επιβράδυνση παρουσίασαν τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η παραγωγή, με την Markit να σημειώνει ότι η υποτίμηση της λίρας κατά περίπου 40% φέτος καθιστά εξαιρετικά δύσκολες τις συνθήκες επιβίωσης για τις μεταποιητικές βιομηχανίες, καθώς εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών. Αυτό το μαρτυρούν άλλωστε και τα προαναφερθέντα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού.
Σήμερα, λίγο μετά τις 10.00, το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί κατά περίπου 2,7% στις 6,74 λίρες ανά δολάριο.