«Σκούρα» είναι τα πράγματα για τους γερμανικούς τραπεζικούς κολοσσούς που απειλούνται από μικρές και σύγχρονες τράπεζες σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Η επαπειλούμενη υποβάθμιση της Commerzbak, από τις μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, βγάζει στην επιφάνεια την ολιγωρία των υπευθύνων να ανέβουν στο τρένο του εκσυχρονισμού.
Το ίδιο ισχύει και για τη Deutsche Bank.
Τι συμβαίνει τελευταία με τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες;
Ισχνά οικονομικά αποτελέσματα, στάσιμες χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών και τώρα επαπειλούμενος εξοβελισμός της Commerzbank από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις γερμανικές τράπεζες.
Εάν δεν γίνει κάποιο θαύμα, στον επόμενο τακτικό έλεγχο του Γερμανικού Χρηματιστηριακού Δείκτη DAX, που έχει οριστεί για την επόμενη Τετάρτη (05.09.18) τη θέση της Commerzbank θα πάρει η Wirecard, μια γερμανική εταιρεία με ηγετική θέση στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ενώ και η Deutsche Bank ενδέχεται να χάσει την θέση στην EuroStoxx 50.
Κύκνειο άσμα για τις κλασικές τράπεζες;
«Οι γερμανικές τράπεζες μετά τη δημοσιονομική κρίση έπεσαν σε μεγάλη εσωστρέφεια» υποστηρίζει ο Κλάους Νίντλινγκ, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Προστασίας των κατόχων χρεογράφων DSW, που παρακολουθεί από πολύ καιρό την πορεία των τραπεζών.
«Η επεξεργασία της κρίσης κόστισε πολλά χρήματα, δύναμη και χρόνο. Στο τομέα της ψηφιοποίησης οι τράπεζες αποκοιμήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια».
Το κενό καλύπτουν νεότερες πιο δυναμικές εταιρείες. Η Wirecard, που συνεστήθη το 1999, εμφανίζεται ως «μια από τις δυναμικές εταιρείες με εξέχουσα θέση παγκοσμίως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές».
Μετά από ένα δυνατό αποτέλεσμα το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία με έδρα το Ασχάιμ, προάστιο του Μονάχου, σηκώνει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία η χρηματιστηριακή αξία της Wirecard εκτιμάται στα 24 δις ευρώ και ξεπερνά όχι μόνο αυτή της Commerzbank, αλλά ακόμη και της Deutsche Bank.
Κύκνειο άσμα για τις κλασικές τράπεζες; «Όχι», απαντά ο Χόλγκερ Ζάξε, εμπειρογνώμων από την Consulting Group BCG της Βοστώνης.
«Δεν έχει σημάνει το τέλος των μεγάλων τραπεζών, στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη πολλές επιτυχημένες, ακόμη και στη γερμανική αγορά».
Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής πιστωτικών ιδρυμάτων Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς, εδώ και καιρό έχουν κάνει την εμφάνισή του ανταγωνιστικές πιο ευκίνητες εταιρείες με βάρος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. «Θα έπρεπε από καιρό να είχε χτυπήσει ο κώδωνας κινδύνου στις παραδοσιακές τράπεζες ότι η σημασία τους σιγά-σιγά εξαφανίζεται».
Φαίνεται πάντως ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν αποφεύγεται ο υποβιβασμός της Commerzbank, ιδρυτικού μέλους του DAX, από τη χορεία των 30 μεγαλύτερων εισηγμένων γερμανικών επιχειρήσεων, και μάλιστα 30 χρόνια μετά το ιωβηλαίο.
Η αξιολόγηση γίνεται κάθε τρεις μήνες από το γερμανικό χρηματιστήριο με βάση τον όγκο εμπορικών συναλλαγών και την χρηματιστηριακή αξία μιας εταιρείας. Σύμφωνα με το τελευταίο κριτήριο η αξίας της Commerzbank, άλλοτε στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις γερμανικές τράπεζες, δεν ξεπερνά τα 10 δις ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία της Deutsche Bank φτάνει τα 21 δις ευρώ.
Σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές οι δύο γερμανικές τράπεζες βρίσκονται πολύ μακριά. Η γαλλική BNP αγγίζει τα 65 δις ευρώ, ακόμη και ισπανική Santander γύρο στα 71 δις ευρώ.
Με τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εισηγμένα στη Wall Street η διαφορά είναι ακόμη πιο μεγάλη.
Το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που εν μέρει κρατικοποιήθηκε από το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το ενδεχόμενο υποβάθμισης της τράπεζας.
Ο επικεφαλής της Μάρτιν Τσίλκε τονίζει ότι «για τους πελάτες μας και τις συναλλαγές μας δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, ούτε και για τη σημασία της τράπεζας στη γερμανική οικονομία».
Ο Μίχαελ Μάντελ, επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικής πελατείας ανέφερε πρόσφατα στη Handelsblatt από το φθινόπωρο του 2016 η τράπεζα ακολουθεί στρατηγική που σταδιακά θα επιφέρει αύξηση της αξίας της και θα ανεβάσει στα ύψη την τιμή της μετοχής της.
«Το ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει μέσα σε ενάμιση χρόνο, ήταν από την αρχή σαφές» υπογράμμισε.
Γεγονός πάντως είναι ότι ο ανταγωνισμός κυρίως από τις ΗΠΑ κερδίζει τεράστια ποσά, την ώρα που η Γερμανία δέκα χρόνια μετά την κρίση βρίσκεται ακόμη σε φάση αναδιαμόρφωσης.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ προσπαθεί να ανεβάσει τους ρυθμούς παραδεχόμενος ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.
Πάντως μια θέση στο DAX ή στο EuroStoxx 50 εγγυάται τη διεθνή προσοχή και προσελκύει επενδυτές.
«Είναι σαν μια προθήκη, όποιος είναι εκεί, αποσπά ευκολότερα την προσοχή των επενδυτών», λέει ο Χόλγκερ Ζάξε από την BCG. «Φως στο τέλος του τούνελ δεν διαφαίνεται προς το παρόν για τις κλασικές τράπεζες».