Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Παράθυρο” από Τσακαλώτο για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και νέα ελάφρυνση χρέους

“Παράθυρο” από Τσακαλώτο για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και νέα ελάφρυνση χρέους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η Ελλάδα έχει την ικανότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χωρίς βοήθεια μετά από τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που συνδέεται με την έξοδο από το πρόγραμμα, ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι ενδέχεται να χρειαστούν αναθεώρηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ τόνισε ότι η συμφωνία του Eurogroup προσέφερε σαφήνεια στους επενδυτές «είτε μιλάμε για το 10ετές κρατικό ομόλογο, είτε για άμεσες ξένες επενδύσεις».

Αναφερόμενος σε προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ, τόνισε ότι «είχα πει τότε σε δυνητικούς επενδυτές πως όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν… Και έτσι έγινε». «Τώρα θέλω να μοιραστούμε τις απόψεις μας, για ποιον λόγο πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν φύγουμε από το πρόγραμμα» πρόσθεσε, εν όψει συναντήσεών του με επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετεί το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως προτείνει εξάλλου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσάκαλωτος είπε πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί, αποτελεί ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας.

«Όπως έχουν τώρα τα πράγματα και εφόσον έχουμε εφεξής σοβαρή κυβερνητική πολιτική, με βιώσιμη ανάπτυξη, τότε νομίζω ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το χρέος μέσω μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ελάφρυνσης.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε εξάλλου ότι το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι θα ήθελε, αλλά το ζήτημα θα μπορούσε να επανεξεταστεί μακροπρόθεσμα.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτάτε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο που δίνει μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει αυτό το θέμα και το ίδιο θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών, να δουν αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρξει πρόβλημα με την βιωσιμότητα. Εννοώ ότι είναι μια εμπειρική ερώτηση, όχι μια a priori».

Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι η συζητείται η μείωση του φόρου εισοδήματος και περιουσίας.

Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να αυξήσει τον βασικό μισθό, και ίσως επίσης να μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.

«Αυτό που είναι πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό θα επικεντρωθούμε, γι’ αυτό είπα ότι ίσως να εξετάσουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επειδή υπάρχουν σαφώς αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν τόσο από την αύξηση των φόρων όσο και από την κοινωνική ασφάλεια», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μασκ εναντίον Reuters: Πήραν 300 εκατ. δολάρια για έρευνες εναντίον μου

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που δήθεν μειώνει φόρους, αυξάνει 2,7% τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Οι Έλληνες μαστίζονται από την ακρίβεια και ο ΟΟΣΑ ζητάει νέους φόρους σε τρόφιμα

Reuters: «”Είμαστε φίλοι του Ισραήλ”, λέει ο υπουργός Εξωτερικών» της Ελλάδας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με την Όλγα Νάσση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr