Τέσσερα βασικά σημεία τα οποία απασχολούν τους επενδυτές για την Ιταλία, παραθέτει δημοσίευμα των Financial Times, σε μία προσπάθεια να βρει απαντήσεις για το νέο δύσκολο παζλ που καλούνται να λύσουν όχι μόνο οι αγορές αλλά και οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης.
Όπως σημειώνουν η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία σπάει τη σταθερότητα που υπήρχε μέχρι σήμερα στην Ευρωζώνη, μετά τα επιτυχημένα για τις αγορές και όχι μόνο αποτελέσματα τόσο των γαλλικών όσο και των γερμανικών εκλογών.
Την ίδια ώρα οι ιταλικές μετοχές αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα μία από τις καλύτερες τοποθετήσεις.
Την ίδια η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ακολουθούσε πτωτική πορεία μέχρι πριν από μικρό χρονικό διάστημα, όμως, η πολιτική κρίση ανέτρεψε τη θετική εικόνα για τη γειτονική χώρα.
1. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι πολιτικοί κίνδυνοι;
Αρχικά η κατάρρευση της συμμαχίας μεταξύ Κινήματος των Πέντε Αστέρων και Λέγκας του Βορρά, ανακούφισε τους επενδυτές.
Τα δύο κόμματα θεωρείται ότι θα έρχονταν σε κόντρα με τις Βρυξέλες, γεγονός όχι ιδιαίτερα καλοδεχούμενο με δεδομένο ότι η Ιταλία είναι η Τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Όμως το ενδεχόμενο νέων εκλογών άλλαξε πλήρως το κλίμα, καθώς αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν μήνες έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, γεγονός που θα αυξήσει την αβεβαιότητα αναφορικά με τη μελλοντική πορεία των ιταλικών μετοχών και ομολόγων.
2. Είναι η ιταλική οικονομία αρκετά ισχυρή ώστε να στηρίξει το χρέος της;
Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η Ιταλία κατόρθωσε να βελτιώσει τις οικονομικές της προοπτικές.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών φθάνει στο 3%, ενώ το επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους έχει μειωθεί από 6% το 2000 σε 4%.
Όμως το χρέος της χώρας παραμένει υψηλό, καθώς φθάνει στο 132% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η μείωση του ιταλικού χρέους συνδέεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Μία συνταγματική κρίση στην Ιταλία ή επάνοδος των ερωτηματικών για το μέλλον της Ευρωζώνης θα μπορούσε να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα.
Ήδη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε υποβάθμιση την ιταλική οικονομία σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις τίθεται σε κίνδυνο.
3. Ποιοι παράγοντες στηρίζουν την τιμολόγηση του ιταλικού χρέους;
Η Ιταλία έχει ισχυρή βάση εγχώριων επενδυτών, με περισσότερα από τα δύο τρίτα των ομολόγων της να βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια Ιταλών.
Αρκετοί εξ αυτών, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα.
Την ίδια ώρα στα ταμεία της ΕΚΤ βρίσκεται πάνω από το 15% του ιταλικού χρέους.
Άλλωστε χάρη σε αυτή τη δραστηριότητα της ΕΚΤ –στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης – οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων διατηρήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά τις έντονες ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών.
4. Η ιταλική κρίση θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης;
Μέχρι σήμερα οι επενδυτές θεωρούσαν ότι η ΕΚΤ θα ανακοίνωνε στην επόμενη συνεδρίασή της το ακριβές χρονοδιάγραμμα διακοπής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Όμως αρκετοί, πλέον, θεωρούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να υπαναχωρήσει, καθώς υπάρχουν μεγάλες ρευστοποιήσεις κυρίως στο ιταλικό χρέος.
Σχεδόν μια δεκαετία πριν, η κρίση του ελληνικού χρέους «ταρακούνησε» αρκετά την Ευρωζώνη.
Μία κρίση στην Ιταλία θα κάνει την αντίστοιχη κρίση στην Ελλάδα να μοιάζει με παιχνιδάκι.
Ορισμένοι σχολιαστές χαρακτήρισαν την Ιταλία «πάρα πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί».