Σε «καταφύγιο» για τους τραπεζίτες που αποχωρούν από το Λονδίνο λόγω Brexit εξελίσσεται η Φρανκφούρτη. Το Λονδίνο εξακολουθεί φυσικά να παραμένει το κυρίαρχο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, ωστόσο χάνει συνεχώς από τη «λάμψη» του.
Από την ημέρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρατηρούν του αργούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων Λονδίνου – Βρυξελλών με μεγάλη ανησυχία.
Οι εταιρείες προετοιμάζουν την εποχή μετά το Brexit
Τον Μάρτιο του 2018, όπως σημειώνει ο Νίαλ ΜακΚάρθι του Statista, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να χάσουν την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία του χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς.
Αυτή η αβεβαιότητα είχε ήδη οδηγήσει αρκετές εταιρείες να αναλάβουν δράση και να προετοιμαστούν για τη ζωή μετά το Brexit αναζητώντας μετεγκατάσταση σε νέους ευρωπαϊκούς κόμβους.
Οι εταιρείες που θα μεταφέρουν το προσωπικό τους στο εξωτερικό
Τους τελευταίους μήνες έχουν γραφτεί πολλά για την απειλή της μετεγκατάστασης χρηματοπιστωτικών οργανισμών, αλλά ποιες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν το προσωπικό στο εξωτερικό;
Το Bloomberg έχει καταγράψει τα σχέδια των τραπεζών για τη μετεγκατάσταση του προσωπικού τους, με τη Φρανκφούρτη να αναδεικνύεται η πιο κερδισμένη.
Η Goldman Sachs ανακοίνωσε πρόσφατα στους επενδυτικούς της τραπεζίτες ότι το μέλλον τους μπορεί να βρεθεί στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Γερμανίας.
Η εταιρεία έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να μεταφέρει 1.000 από τους 6.000 εργαζομένους της στη Φρανκφούρτη.
Η Goldman Sachs είναι μόνο ένας από τους πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που έχει ανακοινώσει τη μετάβαση σε άλλες πόλεις της ΕΕ. Η UBS σχεδιάζει να μεταφέρει 1.500 εργαζόμενους από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας, αυτές οι αρχικές κινήσεις θα μπορούσαν απλώς να δηλώνουν την αρχή του τέλους του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.