Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γρηγόρης Στεργιούλης: Η Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη

Γρηγόρης Στεργιούλης: Η Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η Ελλάδα αποτελεί προπύργιο ασφάλειας και την πιο σταθερή χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου συντελούνται σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Αναμφίβολα, πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί στρατηγικός κόμβος -ενεργειακός, διαμετακομιστικός και αποθηκευτικός- στη ΝΑ Ευρώπη, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που κατέχει γεωγραφικά, αλλά και των σημαντικών υποδομών που έχει αναπτύξει», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με αντικείμενο την «Γεωπολιτική του Ενεργειακού τομέα».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO της ΕΛΠΕ, οι πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας καθιστούν την ελληνική αγορά ακόμη πιο σημαντική, γεγονός που αποτυπώνεται και από το μεγάλο ενδιαφέρον σε έργα που είναι υπό κατασκευή, ή υπό εξέταση, όπως:

• Οι αγωγοί Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, ΙGI, Poseidon, EastMed, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, καθώς και η δημιουργία του πλωτού τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη, γνωστού ως FSRU.
• Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας και EuroAsia interconnector, έργο που θα καλύψει τρεις χώρες – Ισραήλ, Κύπρο & Ελλάδα.
• Η περαιτέρω ανάπτυξη 1200-1600 MW σε Φωτοβολταϊκά και Αιολικά πάρκα στη χώρα μας, μέσα στην επόμενη 3ετία.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες ανακαλύψεις εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα στην ουσιαστική έρευνα και αξιοποίηση του πιθανού δυναμικού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη χώρα μας, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στην οποία τα ΕΛΠΕ φιλοδοξούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήδη, έχουν αποκτήσει – μέσω διεθνών διαγωνισμών – τα δικαιώματα έρευνας στις περιοχές, του Πατραϊκού κόλπου ως διαχειριστής κοινοπραξίας με την Edison, της Δ. Κέρκυρας σε κοινοπραξία με τη Γαλλική Total & την Ιταλική Edison, καθώς και στις χερσαίες περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου, ενώ στις 5 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Total και ExxonMobil για τις δύο θαλάσσιες περιοχές, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Επικαλούμενος τις προβλέψεις διεθνών οίκων και αναλυτών, ο κ. Στεργιούλης επανέλαβε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα βαίνει αυξανόμενη μέχρι το έτος 2030, κυρίως λόγω της ανάγκης κάλυψης των αναγκών στις χώρες της ΝΑ Ασίας και, σε μικρότερο βαθμό, της Αφρικής. Αντίστοιχες δε, είναι οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 30% σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2040, αν και θα καταγράψει υποχώρηση κατά 10% στις χώρες της Ε.Ε. και περίπου 20% στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σημαντικές αναμένεται όμως να είναι οι εξελίξεις στο θέμα του ενεργειακού μείγματος, καθώς επηρεάζονται -μεταξύ άλλων- και από την προσπάθεια για μείωση των εκπομπών ρύπων, προκαλώντας έτσι σταδιακή απομάκρυνση των Λιγνιτικών μονάδων από το μείγμα, αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και διατήρηση του Πετρελαίου ως τη βασικότερη πηγή ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΠΕ, κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Παγκοσμιοποίησης είναι η έντονη αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών, λόγω της άρσης των περιορισμών στη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, κεφαλαίου και πληροφορίας, μια εξέλιξη που έχει επηρεάσει καταλυτικά και την αγορά Ενέργειας, επιτρέποντας πλέον τη μεταφορά και κατανάλωσή της μακριά από τον τόπο παραγωγής της.

«Ο χάρτης της Ενέργειας για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό στην Ελλάδα για το 2017, είναι απολύτως ενδεικτικός» τόνισε ο κ. Στεργιούλης και εξήγησε πως οι προμήθειες αργού της ΕΛΠΕ περιελάμβαναν συναλλαγές με περισσότερα από 10 κράτη, με τις αναγκαίες ποσότητες να διασφαλίζονται σε ποσοστό 57% από χώρες της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ιράκ), κατά 16% από το Καζακστάν, 15% από τη Βόρεια Αφρική (Λιβύη, Αίγυπτος, Αλγερία) και 11% από τη Ρωσία. Αντίστοιχη διασπορά παρουσίασε και η διάθεση των προϊόντων διύλισης, με το 53% να κατευθύνεται σε εξαγωγές (θυγατρικές εξωτερικού και διεθνές εμπόριο) και το 13% να οδεύει στην αδασμολόγητη αγορά (καύσιμα ναυτιλίας & αεροπλοΐας).

Παράλληλα, η συνολική προμήθεια 4.7 bcm Φυσικού Αερίου για την Ελλάδα καλύφθηκε κατά 57% από τη Ρωσία, κατά 20% από την Αλγερία και κατά 13% από το Αζερμπαϊτζάν. Τέλος, σημαντικές ήταν οι διασυνοριακές συναλλαγές Ηλεκτρικής Ενέργειας με Ιταλία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία, με καθαρές συνολικές εισαγωγές 6229 GWh, που αντιστοιχούν στο 12% της ετήσιας ζήτησης στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στο “DELPHI ECONOMIC FORUM III” ο CEO της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο τομέας της Ενέργειας, συνολικά στην κάθε μορφή της, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή και τον βασικό πυλώνα για την Αναπτυξιακή πορεία της χώρας και βάση συνεργασίας για τους λαούς της περιοχής, προσφέροντας προστιθέμενη αξία, σημαντικές ευκαιρίες για απασχόληση, γεωπολιτική σταθερότητα, αλλά και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. «Η στρατηγική θέση της Ελλάδας, της δίνει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις ροές ενεργειακών προϊόντων και εναλλακτικές οδεύσεις προς την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας, θα αποτιμηθούν θετικά σε μια αγορά όπου το κόστος χρήματος είναι σημαντικός παράγοντας. Επεσήμανε ωστόσο, ότι απαιτείται μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα στις διαδικασίες που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο (αδειοδοτήσεις, προκηρύξεις, νομοθετήσεις) στον Ενεργειακό κλάδο.

Στο «3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή, συμμετέχουν περισσότερες από 250 σημαντικές προσωπικότητες από τουλάχιστον 18 χώρες, που εκπροσωπούν κάθε κλάδο της Οικονομίας, της Πολιτικής και του Ακαδημαϊκού χώρου. Τις απόψεις τους καταθέτουν και οι μεγαλύτερες «δεξαμενές σκέψης» του κόσμου που λαμβάνουν μέρος με υψηλόβαθμους εκπροσώπους, ενώ διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα παρίστανται από εφέτος ως σύμβουλοι προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αναλύονται οι διεθνείς τάσεις στην πολιτική, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους και γίνεται η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από τις θεματικές δεν απουσιάζουν και καθαρά εθνικά θέματα, όπως η ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις και για την ανάπτυξη στρατηγικών που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο μοντέλο διακυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο αγωγός φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας ξανά στο προσκήνιο – Γι’ αυτόν έγινε ο πόλεμος στη Συρία;

Τέλος εποχής για τον Γαλλογερμανικό άξονα στην Ευρώπη – Ολοκληρωτικά χρεοκοπημένος, γράφει ο Guardian

Πότε ξεκινούν αιτήσεις για επιδότηση στην αγορά αντλίας θερμότητας

Επιδοτήσεις έως 60% για αντλίες θερμότητας και ηλιακούς θερμοσίφωνες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr