Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Έφη Αχτσιόγλου, Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, Ληξιπρόθεσμα Χρέη, Ληξιπρόθεσμες Οφειλές, Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, Υπουργείο Εργασίας, Χρέη στο Δημόσιο,
Έναρξη για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών για χρέη προς τα Ταμεία, δεν αναμένεται να υπάρξει νωρίτερα από τα τέλη Ιανουαρίου.
Η αφετηρία θα γίνει με τη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα έχει άμεση σύνδεση με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), που πρόκειται να αναλάβει την υποδοχή των σχετικών αιτήσεων.
Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, χρήση της ρύθμισης που δίνει το δικαίωμα αποπληρωμής της οφειλής σε έως 120 δόσεις, θα μπορούν να κάνουν μόνο όσοι, φυσικά (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) ή νομικά πρόσωπα έχουν οφειλή έως 50.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει βέβαια ότι εκτός ρύθμισης μένει ένας μεγάλος όγκος οφειλετών, ακριβέστερα όσοι έχουν οφειλή άνω των 50.000 ευρώ.
Μπορεί χθες η εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου, κ. Παπανάτσιου, να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα ειδική ρύθμιση, γι’ αυτούς ακριβώς τους οφειλέτες, όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς.
Έως τώρα, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δείχνουν διατεθειμένοι να παρέχουν αυτές τις διευκολύνσεις στη συγκεκριμένη ομάδα οφειλετών και περιορίζονται σε όσους χρωστούν έως 50.000 ευρώ έκαστος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ αυτή η κατηγορία οφειλετών ξεπερνάει το 1.000.000 με χρέη που συνολικά υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.
Αν συνυπολογιστεί ότι το σύνολο των οφειλών που έχουν εγγραφεί στο μητρώο του Κέντρου ανέρχονται σε 30,5 δισ. ευρώ, είναι σαφές ότι εντός ρύθμισης, με την ευρεία έννοια, μπαίνει το 1/3 της συνολική οφειλής.
Σε κάθε περίπτωση εντός ρύθμισης θα μπορούν να υπαχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ το περιθώριο υποβολής αιτήσεων θα υπάρχει έως το τέλος του 2018.