Η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις δε σημαίνει και αποδοχή των μνημονίων, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, δίνοντας το στίγμα των προτάσεων του επιχειρηματικού κόσμου προς την νέα κυβέρνηση.
«Το μεγάλο ζητούμενο από τον ανασχηματισμό στα υπουργεία είναι οι αλλαγές προσώπων να συνοδευτούν και με αλλαγές πολιτικών. Και αυτό γιατί, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και, επομένως, η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να στραφεί στην προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας.
Ο υπουργός των Οικονομικών θα πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημά του την κατάρτιση ενός απλού, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να δώσει το στίγμα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δεινή θέση» τονίζει ο κ. Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος κάνει λόγο για «αλλαγή πλεύσης σε μια σειρά από τομείς, με κυριότερους τη φορολογική πολιτική, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών» και τονίζει την ανάγκη για την «κατάρτιση ενός συνεκτικού «εθνικού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης» που θα φέρει την ελληνική, αποκλειστικά, σφραγίδα, τόσο στην επισήμανση των προβλημάτων, όσο και στη διαμόρφωση των καταλληλότερων μεταρρυθμιστικών επιλογών».
Συνοψίζοντας αναφέρει ότι το αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας είναι σαφές: μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής από το δόγμα της σκληρής λιτότητας προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.