Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για τη ρωσική οικονομία

Τι προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για τη ρωσική οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εμπειρογνώμονες από την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), βελτίωσαν τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, καθώς εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,7% το 2017 και 2018 και κατά 1,8% το 2019.

Όμως ακόμα και στη βελτιωμένη τους μορφή δεν ανταποκρίνονται στα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης που έχουν ως στόχο να υπερβούν τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι στην Ρωσία μειώνεται το οικονομικά ευκατάστατο τμήμα του πληθυσμού της χώρας, ενώ οι δαπάνες που διατίθενται για τους ανθρώπινους πόρους υστερούν των δαπανών που αντιστοιχούν στο παγκόσμιο μέσο όρο.

Την άνοιξη η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει ανάπτυξη για την Ρωσία της τάξεως του 1,3% για το 2017 και 1,4% για το 2018 -2019, αλλά τώρα προβλέπει ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτύσσεται με λίγο πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και ειδήμων επί της Ρωσίας Απούρβα Σάνγκι, επεσήμανε ότι «η ρωσική οικονομία το 2017 επέστρεψε σε μια συγκρατημένη ανάπτυξη», την οποία απέδωσε στην «βελτίωση των εξωτερικών παραγόντων όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Κίνας η οποία είναι ένας από τους πιο βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.

Ωστόσο, η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας χαρακτηρίζεται ως ασήμαντη και η δυναμική της ανισομερής.

Ο Σάνγκι συνέκρινε μάλιστα την άνοδο της ρωσικής οικονομίας με τους βλαστούς των φυτών λέγοντας ότι οι βλαστοί είναι πραγματικοί αλλά είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, καθώς άλλοι είναι ψηλοί, άλλοι μικροί και αδύναμοι.

Ένας βασικός «βλαστός» μάλιστα κατά τον Σάνγκι, είναι η καταναλωτική ζήτηση που αναβίωσε.

Μελλοντικά η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτύσσεται χάρη στις τιμές του πετρελαίου, τον τομέα εξόρυξης και την εσωτερική κατανάλωση.

Δηλαδή η κατάσταση δεν θα αλλάξει σε σχέση με αυτή που είναι τώρα, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Βασικοί κίνδυνοι: η αύξηση των φτωχών και η έλλειψη κρατικών δαπανών

Στην εισήγηση τους οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, επαινούν την χρηματοπιστωτική πολιτική αλλά και την πολιτική του προϋπολογισμού που εφαρμόζει η ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο παράλληλα επισημαίνουν, ότι οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας στην Ρωσία υποχρηματοδοτούνται.

Για παράδειγμα οι χώρες ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο διαθέτουν για τον τομέα της Υγείας το 6,5% του ΑΕΠ, ενώ στις χώρες της ΕΕ το 7,2%.

Στη Ρωσία οι δαπάνες για την Υγεία έφθασαν μόλις το 3,6% του ΑΕΠ ενώ στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού θα μειωθούν πραγματικά.

«Η περαιτέρω μείωση των δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία μπορεί να υπονομεύσει τόσο την οικονομική ανάπτυξη όσο και την κοινωνική ευημερία» αναφέρεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «οι επενδύσεις στην παιδεία και η αναβάθμιση της εξειδίκευσης των εργαζομένων είναι αναγκαίες και για την υλοποίηση των προγραμμάτων που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία».

Μία ακόμη ανησυχητική τάση κατά την άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι η μείωση του οικονομικά ευημερούντος τμήματος του πληθυσμού στην Ρωσία, δηλαδή εκείνων που ζουν με εισοδήματα μεγαλύτερα των 11.000 ρουβλίων (190 δολαρίων ή 160 ευρώ) τον μήνα κατ’ άτομο (σύμφωνα με τις τιμές του 2016).

Η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει τους Ρώσους που έχουν εισοδήματα κάτω των 11.000 ρουβλίων μηνιαίως στο ευάλωτο πληθυσμό, ενώ εκείνους που ζουν με 5.500 ρούβλια τον μήνα τους κατατάσσει στους σχετικά φτωχούς.

Η Παγκόσμια Τράπεζα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι μέσα σε τρία χρόνια το ποσοστό του ευάλωτου πληθυσμού αυξήθηκε από το 33,5% που ήταν το 2014 στο 40% το 2016, ενώ το ποσοστό των φτωχών από το 10% που ήταν το 2014 σχεδόν στο 14% το 2016.

«Όπως αναμένεται -αναφέρει η έκθεση- το επίπεδο φτώχειας θα πρέπει να μειωθεί λίγο εξαιτίας της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, της αύξησης των εισοδημάτων και της κατανάλωσης».

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, εφέτος με δεδομένη την αύξηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, το επίπεδο της φτώχειας θα μειωθεί φθάνοντας εώς το 12,9% και θα συνεχίσει να μειώνεται.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ

Ο ΟΟΣΑ αυτή την εβδομάδα περιόρισε τις προβλέψεις του για την Ρωσία, καθώς οικονομολόγοι του αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο διάστημα 2017-2018 κατά 1,9%, ενώ το 2019 θα μειωθεί φθάνοντας το 1,5%.

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιβραδυνθούν, από το 1,8% που είναι εφέτος στο 1,5% το 2019.

Οι προβλέψεις των διεθνών αυτών οργανισμών φαίνονται πιο δυσοίωνες σε σχέση με τις προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών οποίο αναμένει ότι το ΑΕΠ εφέτος και στα επόμενα τρία χρόνια θα αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους του 2%.

Εκτός των άλλων οι προβλέψεις αυτές, καταδεικνύουν ότι ο στόχος που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να πετύχει η Ρωσία τα επόμενα τρία χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης που θα υπερβαίνουν τους παγκόσμιους είναι δύσκολα επιτεύξιμος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει το 2025

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Η Ρωσία έστησε φυλάκια στα Υψίπεδα του Γκολάν για να μην εισβάλει στη Συρία το Ισραήλ

Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου – ΝΑΤΟ-Ουκρανία σε έκτακτες συνομιλίες

Ρωσία: Διαγράφονται με νόμο τα χρέη των νεοσύλλεκτων που θα πολεμήσουν στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr