Ανακοινώθηκε και επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών η έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής (swap) των ελληνικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ.
Η Αθήνα εξέδωσε πρόσκληση προς τους ιδιώτες που έχουν ελληνικούς τίτλους ομολόγων να τους ανταλλάξουν με νέους τίτλους, πέντε διαφορετικών ειδών. Τα νέα ομόλογα θα έχουν λήξη στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια.
Θα ανταλλαγούν υφιστάμενα ομόλογα με νέα ομόλογα που θα έχουν λήξη στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια και σταθερό επιτόκιο το οποίο κυμαίνεται από 3,5% (για τα 5ετή ομόλογα) έως 4,2% για τα ομόλογα λήγουν το 2042.
Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών οι κάτοχοι των υφισταμένων ομολόγων θα έχουν περιθώριο έως τις 28 Νοεμβρίου για να τους ανταλλάξουν με τους νέους τίτλους.
Τη συναλλαγή έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν στους διεθνείς επενδυτές οι BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International. Η Alpha Bank ΑΛΦΑ, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα, ειδικότερα, το swap έχει στόχο ταν υφιστάμενα ομόλογα να ανταλλαχθούν με:
– τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
– τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
– τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
– τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
– τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.
Το σύνολο των ομολόγων που θα ανταλλαγούν υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 29 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνει τη ρευστότητά της για τις μελλοντικές εξόδους της στις αγορές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πρακτορείο Reuters.
«Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά για να διασφαλίσουμε τις απαραίτητες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στην αγορά», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters.