Συντάσσεται το σχέδιο… απελευθέρωσης πολιτικών ομήρων που κάθε προεκλογική περίοδο λάμβαναν δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ, με ρύθμιση που αφορά τόσο τις 82.000 οικογένειες της συγκεκριμένης κατηγορίας, όσο και άλλες 32.000 που ήδη έχουν μπει σε υφιστάμενες ρυθμίσεις, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. «Διαγραφή τόκων, αποπληρωμή σε πολλά χρόνια, τους βγάζουν τελείως από μία κατάσταση ομηρίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η νέα πρωτοβουλία για τους δανειολήπτες των ιδίων κεφαλαίων του τέως ΟΕΚ αφορά το σύνολο των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας, 82.000 οικογένειες. Εάν προστεθούν άλλες 32.000 οικογένειες δικαιούχων των οικισμών του τέως ΟΕΚ, που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία από υφιστάμενες ρυθμίσεις, «αφορά σχεδόν 120.000 οικογένειες, που ήταν σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας και απαλλάσσονται πια από αυτή την ομηρεία και τα βάρη που είχαν», είπε ο κ. Νεφελούδης.
«Προσπαθούσαμε να πάρουμε στοιχεία για τους δανειολήπτες του τέως ΟΕΚ εδώ και αρκετό καιρό, καθώς ήταν από τις προτεραιότητες της «τριλογίας» στην στεγαστική πολιτική του υπουργείου Εργασίας και αφορά το σύνολο σχεδόν των ανθρώπων που έχουν έντονα ευπαθή χαρακτηριστικά, των δικαιούχων στους οποίους ο ΟΕΚ έδινε σπίτια και δάνεια», σημείωσε ο γ.γ. του υπουργείου.
Ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία της σύνταξης το σχέδιο που ετοιμάζουμε. Θα περιλαμβάνει θεαματικότατες ελαφρύνσεις για μία τεράστια κατηγορία ανθρώπων, περίπου 50.000 οικογένειες με πολύ μικρά δάνεια. Επίσης, θα περιλαμβάνονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι συνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με προστατευόμενα μέλη (ΑΜΕΑ κτλ) … διαγραφή τόκων, αποπληρωμή σε πολλά χρόνια, τους βγάζουν τελείως από μία κατάσταση ομηρίας».
Είπε εξάλλου χαρακτηριστικά ότι αν γινόταν μία απεικόνιση σε γράφημα για την αύξηση των δανειοληπτών χρόνο με το χρόνο, θα ήταν εμφανές ότι αυτή αφορούσε κατά κόρον τις προεκλογικές περιόδους. «Μοίραζαν αφειδώς δάνεια ασχέτως αν ο άλλος μπορούσε πραγματικά να αποπληρώσει ή όχι, τον έβαζαν σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας και οικονομικής ασφυξίας και μετά «γαία πυρί μιχθήτω»».