Στην προστασία όλων των ακινήτων αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, εξαιρώντας τα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, θα προχωρήσουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να μην ενταχθεί κανένα σπίτι με αξία έως 300.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν προστατεύεται ή όχι από τον νόμο Κατσέλη, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι αρχίζουν στις 29 Νοεμβρίου.
“Συμφωνία κυρίων”
Ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τραπεζίτες αποφάσισαν να εξαιρεθούν από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία μέχρι 300.000 ευρώ. Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στην «Α» ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί «συμφωνία κυρίων» και δεν αναμένεται να λάβει κάποια νομική μορφή.
Συναντήσεις τραπεζιτών
Είναι πέρα από προφανές ότι, εφόσον υπάρξει διάρκεια αυτής της συνθήκης, θα υπάρξει επιπλέον προστασία για νοικοκυριά και δεν θα εκπληστηριαστούν μικρότερης αξίας ακίνητα, ενώ δεν θα προστατευτούν οι έχοντες και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό γι’ αυτό και κατά τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τραπεζιτών τόσο με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου όσο και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Τα “μεγάλα ψάρια”
Κατά τις συναντήσεις αυτές οι τράπεζες διαπίστωσαν -και κοινοποίησαν προς την κυβέρνηση- την εκτίμηση ότι θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτες στο θέμα των πλειστηριασμών και δεν θα πρέπει να επιζητήσουν να βγάλουν αδιακρίτως στο σφυρί τα σπίτια των πολιτών, παρά μόνο να βγάλουν στην επιφάνεια τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και αυτό όχι μόνο για να μην υπάρχουν εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και επειδή είναι προς το συμφέρον τους να ξεκινήσουν από τα «μεγάλα ψάρια».
Φυσικά, κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικό κέρδος για τις ελληνικές τράπεζες από το «κυνήγι» σε μικρούς ιδιοκτήτες και όσους έχουν ανάγκη, καθώς έχουν αντιληφθεί για τα καλά το ρητό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Τουναντίον θα είναι πιο επικερδές το να «στριμώξουν» πλούσιους, και μάλιστα στρατηγικούς κακοπληρωτές, με σκοπό να ενισχύσουν το ενεργητικό τους.
Τι θα ισχύει
Στο πλαίσιο αυτό, σε αυτές τις συναντήσεις που προηγήθηκαν, οι τράπεζες ενημέρωσαν τους δύο υπουργούς ότι καμία τράπεζα δεν πρόκειται να βάλει στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτες κατοικίες, εξοχικά και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία μέχρι 300.000 ευρώ. Πρόκειται για την αντικειμενική αξία των ακινήτων, κάτι το οποίο σημαίνει πως, σε πρώτη φάση και σε περίπτωση που δεν διατυπώσουν ισχυρές διαφωνίες οι θεσμοί, κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες φυσικών προσώπων, με αξία κάτω των 300.000 ευρώ, δεν πρόκειται να τεθούν σε πλειστηριασμό. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έως τρία ακίνητα και όχι εταιρείες. Δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν -και ποιες θα είναι- οι αντιδράσεις των θεσμών στο ζήτημα αυτό.
Παράταση νόμου Κατσέλη
Εν τω μεταξύ προς παράταση φαίνεται ότι οδεύει η ισχύς του νόμου Κατσέλη. Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί νομοθετικά στις αρχές της επόμενης χρονιάς.