Δίψα… για επενδύσεις δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία των αιτήσεων που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις, διεκδικώντας τις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που αποκαλύπτει η «ΕΠΕΝΔΥΣΗ», μέχρι και τις 2 Ιουνίου είχαν κατατεθεί στις Υπηρεσίες των αρμόδιων Διευθύνσεων, που εποπτεύουν ο ίδιος ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο γενικός γραμματέας Λόης Λαμπριανίδης, 802 αιτήσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ.
Αν και ο τρέχων Αναπτυξιακός Νόμος έχει χαρακτηριστεί ως και «φειδωλός» για τις ενισχύσεις που παρέχει, λόγω της στενής δημοσιονομικής κατάστασης, εντούτοις τα στοιχεία από τα ειδικά καθεστώτα που έχουν προκηρυχθεί δείχνουν μεγάλη ζήτηση από επιχειρήσεις, ενώ το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι η ζήτηση εκδηλώνεται σε παραγωγικούς και δυναμικούς κλάδους της Οικονομίας.
Αξίζει να τονιστεί, λοιπόν, ότι οι επενδύσεις που επιθυμούν να κάνουν οι επιχειρήσεις κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας, της αγροδιατροφής, και έπονται λοιπές υπηρεσίες.
Πιο αναλυτικά, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και μαρίνες, με 260 αιτήσεις επιχειρηματικών σχημάτων να ζητούν ενισχύσεις για έργα συνολικού ύψους 982,3 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί αμέσως μετά η βιομηχανία με 211 αιτήσεις και προϋπολογισμό επενδύσεων 604,3 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους τομείς είναι το φάρμακο, το χαρτί, το ξύλο, τα πλαστικά, τα δομικά υλικά κ.λπ.
Η αγροδιατροφή, και για την ακρίβεια η παραγωγή και η μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι ο τρίτος κλάδος σε αξία. Στα 404,9 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των επενδύσεων από 260 αιτήσεις. Ενδιαφέρον υπάρχει για την επεξεργασία και τη συντήρηση φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, γαλακτοκομικών και κρέατος.
Στις 71 ήταν οι αιτήσεις για έργα λοιπών υπηρεσιών, αξίας 130,1 εκατ. ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος… των ειδών των κινήτρων συγκεντρώνουν οι φοροαπαλλαγές και οι επιχορηγήσεις. Από τις 802 αιτήσεις οι 372 ζητούν την πρώτη μορφή κινήτρου και το συνολικό ύψος των επενδύσεων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, συγκεκριμένα 1,2 δισ. ευρώ.
Στις 339 είναι οι αιτήσεις για επιχορήγηση και τα έργα που θέλουν τις ενισχύσεις είναι σε αξία 718,4 εκατ. ευρώ. Μόλις 41 είναι οι αιτήσεις για επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και ο προϋπολογισμός αυτών των έργων είναι στα 90,8 εκατ. ευρώ.
Η δίψα για επενδύσεις… αποτυπώνεται και στο είδος της επένδυσης που θέλουν να κάνουν οι εταιρείες. Στις 330 ανέρχονται οι αιτήσεις για τη δημιουργία νέας μονάδας, με τα έργα να υπολογίζονται σε 869,6 εκατ. ευρώ.
Αλλες 300 είναι για την επέκταση της δυναμικότητας, με τις αιτούμενες προς ενίσχυση επενδύσεις τους να είναι της τάξης των 770 εκατ. ευρώ.
Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι αιτήσεις έχουν υποβάλει και επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν θεμελιώδη αλλαγή παραγωγικής δραστηριότητας. Εχουν καταμετρηθεί 104 τέτοιες προτάσεις, με τον προϋπολογισμό των έργων να είναι στα 288,8 εκατ. ευρώ.
Τα 802 επενδυτικά σχέδια που ζητούν κίνητρα κατανέμονται σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η πλειονότητα, μάλιστα, (186), ύψους 503,8 εκατ., ευρώ έχουν ως στόχο την Κεντρική Μακεδονία. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Αττική με 91 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 195,6 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον είναι επίσης και το στοιχείο που δείχνει ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών το Νότιο Αιγαίο. Πρόκειται για 73 επενδυτικές προτάσεις, αξίας 306,1 εκατ. ευρώ, ενώ και στην Κρήτη το ενδιαφέρον καταμετράται σε 76 αιτήσεις για ενισχύσεις έργων 161,8 εκατ. ευρώ.
Υψηλοί σε αξία είναι και οι προϋπολογισμοί των επενδύσεων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο προϋπολογισμός τους είναι στα 187 εκατ. ευρώ και προτάθηκε από 56 επιχειρήσεις. Εξήντα αιτήσεις έχουν κατατεθεί για επενδύσεις 177 εκατ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα.
Ενθαρρυντική είναι και η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Οι πολύ μικρές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν 315, με συνολικό προϋπολογισμό 509,3 εκατ. ευρώ.
Στις 225 ήταν οι αιτήσεις μικρών επιχειρήσεων για έργα 468,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεσαίες ήταν 170 με επενδυτικά σχέδια ύψους 585,9 εκατ. ευρώ. Στις 92 είναι οι μεγάλες εταιρείες που διεκδικούν κίνητρα για έργα αξίας 558,3 εκατ. ευρώ.