Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έρχεται ρύθμιση ανάσα για χρέη 400.000 επιχειρήσεων – Τι ισχύει βήμα βήμα

Έρχεται ρύθμιση ανάσα για χρέη 400.000 επιχειρήσεων – Τι ισχύει βήμα βήμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Από τις 3 Αυγούστου ξεκινάει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό νόμο, ο οποίος μπορεί να δώσει “ανάσα” σε 400.000 επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τα κριτήρια.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται απλή, καθώς ο επιχειρηματίας ή ο αυτοαπασχολούμενος που πληροί τα κριτήρια “μπαίνει” στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους και συμπληρώνει έναν πίνακα με τα χρέη με τα οποία βαρύνεται σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και προμηθευτές, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Γιάννης Αγουρίδης για την Αυγή.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα με θέμα «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών Επιχειρήσεων», όπου παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Μάκης Ολυμπίτης και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Αδάμ Καραγλάνης.

Η επιτυχία

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, είναι πολύ σημαντικό το ότι, ενώ η μνημονιακή υποχρέωση έκανε λόγο για ρύθμιση μόνο των χρεών «μεγάλων επιχειρήσεων», η διαπραγματευτική ομάδα κατάφερε να «απλώσει» το δίχτυ ρύθμισης προς όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως «μεγάλες επιχειρήσεις» νοούνται όσες κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 2,5 εκατ. ευρώ ή έχουν συνολικές υποχρεώσεις (ληξιπρόθεσμες ή μη) υψηλότερες των 2 εκατ. ευρώ.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί πως εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία για ρύθμιση των χρεών, αυτή γίνεται με βάση έκθεση βιωσιμότητας της επιχείρησης την οποία εκπονεί ειδικός εμπειρογνώμονας, ώστε η επιχείρηση να μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τις πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιος λάμβανε δάνεια τα οποία δεν «έριχνε» στην εταιρεία του αλλά αγόραζε ακίνητα στο Λονδίνο, δεν θα εντάσσεται.

Επίσης η έκθεση βιωσιμότητας θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική αξία ενός ακινήτου επί παραδείγματι και όχι αυτήν που ίσχυε τη στιγμή της αγοράς, ώστε να καταρτίσει το προφίλ του υπόχρεου. Με τον τρόπο αυτόν αν η επιχείρηση κατέχει ένα σπίτι που έχει υποστεί δραματική απομείωση της αξίας του μέσα στην κρίση, θα λαμβάνεται υπόψη η σημερινή αξία, ώστε να δημιουργηθούν ρεαλιστικές προσεγγίσεις στη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών του οφειλέτη

Συνολική αντιμετώπιση

«Η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι απαραίτητη συνθήκη για να ανακτήσουν οι τράπεζες τον ρόλο τους στην οικονομία». Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, «με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις από βάρη που για χρόνια εμπόδιζαν τη δυναμική της ανάπτυξής», ενώ σημείωσε ότι με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για πρώτη φορά τα κόκκινα βάρη αντιμετωπίζονται συνολικά με τρόπο διαφανή, δίκαιο και βιώσιμο.

Από την πλευρά του ο Τάσος Πετρόπουλος εκτίμησε ότι “θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου” κάνοντας λόγο για “ρύθμιση που θα φτάνει τις 120 δόσεις ή αλλιώς τη δεκαετία”. Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουρμούσης τόνισε πως θα “υπάρχει κούρεμα όλων των χρεών εκτός από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, τις οποίες έχουν παρακρατήσει οι εργοδότες”.

Δύο τα κριτήρια ένταξης

Τα κριτήρια για να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση είναι τα εξής δύο:

* Να αποδείξει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη μέχρι 31.12.2016 είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

* Να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδά της, έχουν θετικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο Φώτης Κουρμούσης, τα ανωτέρω αφορούν «400.000 επιχειρήσεις». Το δυνητικό κούρεμα χρεών αφορά και κεφάλαιο και όχι μόνο τόκους, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ωστόσο για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέος από 3.000 έως 20.000 προς το Δημόσιο το κούρεμα αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ οι δόσεις της ρύθμισης είναι και σε αυτήν την περίπτωση 120, ενώ για όσους έχουν χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις γίνονται 36 και δεν θα υπάρξει κούρεμα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αδάμ Καραγλάνης.

Απλή διαδικασία

Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε, όπου θα εντάξει σε πίνακα όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του.

Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί είναι η έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί. Το τελευταίο ισχύει για οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ. Για τους οφειλές με χρέη μεταξύ 20.00 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία, την οποία θα έχουν έτοιμη Δημόσιο και τράπεζες.

Συμφωνία του 60%

Από την ημέρα αποστολής από τον συντονιστή πρόσκλησης στους πιστωτές για συμμετοχή στη διαδικασία και για διάστημα 70 ημερών αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης.

Και περνάμε τώρα στη διαδικασία της ρύθμισης. Για να προχωρήσει θα πρέπει να συμμετέχουν δικαιούχοι τουλάχιστον του 50% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη. Ωστόσο για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία των τριών πέμπτων (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα δύο πέμπτα των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο, ήτοι υποθήκη, προσημείωση, ενέχυρο.

Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει οποιοδήποτε ποσό σε πιστωτή σύμφωνα με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ο πιστωτής δικαιούται να ζητήσει από το δικαστήριο την ακύρωση της συμφωνίας ως προς όλους και τότε ο υπόχρεος γυρνάει στην ίδια κατάσταση πριν από τη ρύθμιση.

Ολιγωρία των τραπεζών

Αναφορικά με τη δυσπιστία για το αν θα υπάρξει συνεργασία των τραπεζών, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω είναι… πίσω στην ολοκλήρωση των εσωτερικών τους διαδικασιών σε σχέση με αυτό το ζήτημα, η απάντηση που δόθηκε από τον Μάκη Ολυμπίτη είναι ότι «ως κερδοσκοπικοί οργανισμοί έχουν συμφέρον να μπουν» συμπληρώνοντας ότι δεσμεύονται από την ΕΚΤ και με στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γ. Ζαββός (HDB): «Η γεωστρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά το νευραλγικό σταυροδρόμι των Δυτικών Βαλκανίων»

Τράπεζα Καρδίτσας: Εκδήλωση με Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενίσχυση των ΜμΕ

ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να σταθεί στο πλευρό των μη προνομιούχων και των μεσαίων στρωμάτων»

Νέο αντάρτικο στη ΝΔ: 8 βουλευτές κατά Γεωργιάδη-Κεραμέως και Γ. Βλάχος κατά Χατζηδάκη

Αναταράξεις στη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Σαλμά από βουλευτή της

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr