Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φούχτελ: Έλληνες και Γερμανοί επιχειρηματίες έμαθαν ο ένας τα “χνώτα” του άλλου

Φούχτελ: Έλληνες και Γερμανοί επιχειρηματίες έμαθαν ο ένας τα “χνώτα” του άλλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Οι Έλληνες έχουν ήδη αναγκαστεί να δεχτούν πολλούς περιορισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και αυτό δεν γίνεται με θεωρία αλλά με δουλειά. Μαζί μπορούμε και αυτό είναι το σύνθημά μας” τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνέλευση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος πραγματοποιεί κύκλο επισκέψεων στη βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Φούχτελ χαρακτηρίζει μοναδική τη συνεργασία που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Ελληνο-Γερμανικής συνέλευσης. Επισημαίνει ότι από το 2012 που άρχισε ο ίδιος να εργάζεται για τη συνεργασία αυτή, “χρειάστηκε κάποιο χρονικό διάστημα ώστε ο ένας να συνηθίσει τον άλλο και να μάθει τα χνώτα του”, ωστόσο αυτή τη στιγμή λειτουργούν άψογα πάνω από 50 συνεργασίες μεταξύ φορέων από τις δύο χώρες και διαρκώς υποβάλλονται ερωτήματα από άλλες χώρες για τη δημιουργία αντίστοιχων συνεργιών.

“Έχουμε την ετήσια ελληνογερμανική συνέλευση που γίνεται κάθε χρόνο και εκεί διαπιστώνεται ο αριθμός των ενδιαφερόμενων. Στην τελευταία συνέλευση στο Βερολίνο βρέθηκαν περισσότεροι από 125 Έλληνες δήμαρχοι. Συνολικά 500 ειδικοί και άνθρωποι του χώρου της τοπικής αυτοδιοίκησης συναντώνται και συναλλάσσονται σε αυτές τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις” λέει χαρακτηριστικά. Διευκρινίζει ότι σκοπός της ελληνογερμανικής συνέλευσης είναι η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα και πάντα μετά από τη διατύπωση σχετικών αιτημάτων από την ελληνική πλευρά.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει τον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων επισημαίνοντας: “εμείς στη Γερμανία κάναμε τόσα πολλά λάθη που μας κόστισαν πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε να επαναλάβουμε και εδώ. Αυτό πιστεύω ότι είναι το μεγάλο κέρδος που υπάρχει και για τις δύο πλευρές. Στη Γερμανία είχαμε τα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας. Εκεί υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός σε πολλούς τομείς που δεν υπάρχει ακόμη στη δυτική και αυτό είναι και το συγκλονιστικό”.

Σχετικά με την εξέλιξη των συνεργασιών μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών δήμων τονίζει: “δεν μπορούμε πάντα να ξέρουμε ποια ήταν η εξέλιξη των έργων που ξεκινήσανε και είναι και κάτι που δεν επιδιώκουμε. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια υποστήριξη στην αρχή μέσα από την ελληνογερμανική συνέλευση και πάντα μετά από τη διατύπωση κάποιας πρότασης ή κάποιου αιτήματος από την ελληνική πλευρά”.

Παραδείγματα συνεργασιών

Ειδικότερα σχολιάζει ότι διμερείς ελληνογερμανικές συνεργασίες αναπτύχθηκαν σε διάφορους τομείς που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων, τον τουρισμό, την προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αναφέρεται στην διευκόλυνση των αγροτών και των συνεταιρισμών από την Ελλάδα ως προς τη συμμετοχή τους σε ειδικές εκθέσεις που γίνονται στη Γερμανία και την προώθηση των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές και γνωστοποιεί ότι υπήρξε από τη Γερμανική πλευρά υποστήριξη των Ελλήνων παραγωγών στις διαδικασίες πιστοποίησης των προϊόντων τους.

Θυμίζει, άλλωστε, ότι όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αλεξανδρούπολη, ο δήμαρχος τον πληροφόρησε για τα γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν στην περιοχή και πρότεινε στις περιοχές αυτές να δημιουργηθούν θερμοκήπια. “Έτυχε να δώσω μια μεγάλη συνέντευξη στη Γερμανία και προέκυψε κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής από τη Ολλανδία που έκανε επαφή μαζί μου και το θέμα προχώρησε με αυτό τον τρόπο, του διαλόγου και της συζήτησης, της διαφήμισης από στόμα σε στόμα. Έτσι σήμερα το θερμοκήπιο λειτουργεί και θεωρώ ότι είναι ένα από τα δυνατά μας σημεία” αναφέρει.

Το πρόγραμμα των επαφών του κ. Φούχτελ

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των επαφών του κ. Φούχτελ από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, αυτό περιλαμβάνει τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καβάλα, τη Θάσο, την Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη. Για τις Σέρρες επισημαίνει ότι ο δήμος απευθύνθηκε στην ελληνογερμανική συνέλευση ζητώντας πληροφόρηση και προτάσεις για τον έλεγχο του όγκου των αποβλήτων. “Εμείς τους προσκαλέσαμε στη Γερμανία να τους δείξουμε πως γίνεται εκεί η διαχείριση των αποβλήτων και η ελληνική πλευρά θα αποφασίσει ποιο είναι γι αυτήν το σωστό μοντέλο” λέει.

Αναφέρεται επίσης στα εγκαίνια, αύριο στη Δράμα ενός γραφείου εξυπηρέτησης των Ελλήνων που εργάστηκαν στη Γερμανία, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις παροχές και τη σύνταξη που δικαιούνται από το γερμανικό κράτος ενώ για την Καβάλα σχολιάζει ότι το ενδιαφέρον του δήμου αφορά την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού. “Μας είπαν στην Καβάλα ότι θα θέλαν να γίνουν κάτι σαν το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, έναν προσκυνηματικό προορισμό στην Ισπανία. Θέλουμε και εμείς σε αυτό το επίπεδο να παίξουμε το παιχνίδι του τουρισμού κάτι που είναι πολύ εντυπωσιακό. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια συνεργασία με το γραφείο προσκυνηματικού τουρισμού της Βαυαρίας, ένα ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο διοργανώνει ταξίδια σε όλους τους σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Γρήγορα η Καβάλα εντάχθηκε στους καταλόγους με τους προορισμούς αυτούς και οι πρώτες αναφορές μας λένε ότι πάνω 300 ταξιδιώτες επισκέφθηκαν την Καβάλα από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, μέσα από αυτό το δρόμο που άνοιξε” προσθέτει.

Για τη Θάσο σημειώνει ότι υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με το δήμο για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου led, κάτι που συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 60% τουλάχιστον και γνωστοποιεί ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί το κανονικό πρόγραμμα. Παράλληλα ειδικοί από τη Γερμανία παρέχουν στο δήμο τεχνική βοήθεια για την αποκατάσταση καμμένων δασικών εκτάσεων μέσω της υποστήριξης του εδάφους ώστε να μην υφίσταται διαβρώσεις και να μπορεί να διευκολύνει τις νέες φυτεύσεις.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Παρασκευή, ο κ. Φούχτελ κάνει ειδική αναφορά στη συμβολή του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη σε όλη την πορεία της ελληνογερμανικής συνεργασίας και αναφέρει ότι μια νέα τράπεζα έχει εγκατασταθεί στην πόλη. “Η τράπεζα είναι η ProCredit, είναι μια τράπεζα που η μητρική εταιρεία βρίσκεται στην Γερμανία και γι αυτό το λόγο έχει πολύ υψηλές προδιαγραφές και εξυπηρετεί κυρίως τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με δάνεια. Οι συνεργάτες της τράπεζας μας διαβεβαιώνουν ότι πάνε καλά τα πράγματα εδώ” τονίζει και προσθέτει ότι γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν δυσκολίες που υπάρχουν στη δανειοδότηση και αφορούν κυρίως το θέμα των εγγυήσεων και τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με το κτηματολόγιο της χώρας.

“Θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη στη Θάσο…”

Κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνέλευση θυμάται την πρώτη του επίσκεψη στη Θάσο, το 2013. “Επρόκειτο να περπατήσω 15 λεπτά για να πάω στο δημαρχείο. Δεν ξέρω πώς έγινε, όλοι ξέραν ότι είχα έρθει στο νησί και πολύ εγκάρδια με υποδέχτηκαν. Σε κάθε αρτοποιείο, σε κάθε κρεοπωλείο μου δίναν να δοκιμάσω πάντα το καλύτερο, κάτι να κεράσουν. Έτσι λοιπόν αντί να κάνω 15 λεπτά να φτάσω στο δημαρχείο έκανα μιάμιση ώρα και αυτό συμβαίνει συχνά όταν ταξιδεύω στην Ελλάδα. Και αυτό το λέω για μερικούς που συνεχίζουν να λένε ότι υπάρχουν εντάσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών. Νομίζω στην Ελλάδα και η κυβέρνηση γνωρίζει και εκτιμά αυτή τη συνεργασία. Το τελευταίο μου ταξίδι ήταν στην Αθήνα και εκεί οι συναντήσεις ήταν σε επίπεδο υπουργείων” αναφέρει ο κ. Φούχτελ.

Λίγο πριν δώσει ραντεβού για την επόμενη ετήσια γενική συνέλευση της ελληνογερμανικής συνεργασίας στην πόλη της Στουτγκάρδης από τις 9 ως τις 11 Νοεμβρίου του 2017, ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι υπάρχει από την ελληνική πλευρά διάθεση συνεργασίας και υπογραμμίζει: “μας λένε ελάτε ξανά, θέλουμε να συνεργαστούμε και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και εκεί είναι η ουσία όλης της συνεργασίας. Είμαστε υπερήφανοι που οι Έλληνες μας βλέπουν σαν φίλους και πολλές φορές στις συναντήσεις μας δεν θα καταλαβαίναμε, αν δεν ήταν η γλώσσα, ότι πρόκειται για Έλληνα ή Γερμανό γιατί είμαστε όλοι ένα. Αυτός ο τρόπος της συνεργασίας και της συμβίωσης είναι και που χρειάζεται η Ευρώπη σήμερα”.

«Έξυπνα» προγράμματα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

Την ανάγκη διερεύνησης νέων συνεργασιών σε πολλούς σύγχρονους τομείς της καθημερινότητας, αλλά και της οικονομίας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόνισε από τις Σέρρες, όπου βρέθηκε σήμερα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Χοακίμ Φούχτελ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Σερρών, Πέτρο Αγγελίδη, τόνισε χαρακτηριστικά ότι μέσα από «έξυπνα προγράμματα συνεργασίας» μπορεί να υπάρξουν πολλαπλές αναπτυξιακές ευκαιρίες για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ο κ. Φούχτελ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της συνεργασίας με τους φορείς της Καβάλας πάνω στον τουρισμό, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης και σημειώνοντας με έμφαση ότι μέσα από αυτήν τη συνεργασία που επιτεύχθηκε, περισσότεροι από 300 Γερμανοί τουρίστες, στο πλαίσιο προγραμμάτων προσκυνηματικού τουρισμού, θα επισκεφθούν φέτος τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, που συγκαταλέγεται πλέον στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί τον πρώτο τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος δίδαξε το Ευαγγέλιο και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δραματικές ώρες για τη Volkswagen: Λουκέτα σε εργοστάσια και απολύσεις

Γερμανία: Μια 13χρονη κοπέλα σκότωσε την 7χρονη αδερφή της

Η Ρωσία «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή

Σολτς: «Όχι» στον Ζελένσκι για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Περιοδικό TIME: Όπως τον Χίτλερ το 1945 έτσι και τον Σινουάρ το 2024

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr