Ασταμάτητο δείχνει το Χρηματιστήριο, το οποίο «εξαργυρώνει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το αισιόδοξο κλίμα στην ελληνική οικονομία αλλά και τις θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός έχει άλλωστε υποσχεθεί έξοδο στις αγορές και μάλιστα σύντομα, με τους επενδυτές να έχουν επιδοθεί σε ράλι αγορών, εκτοξεύοντας τράπεζες και υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών οι οποίες έστειλαν κύματα «ανακούφισης» στις ευρωαγορές, δίνοντας παράλληλα στους ξένους «παίχτες» και πάλι το περιθώριο για πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις (βλέπε ΧΑΑ). Γι’ αυτό άλλωστε η συναλλακτικότητα έχει εκτοηευθεί στα ύψη, με τους τζίρους των τελευταίων δύο εβδομάδων να γράφουν νούμερα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ και πάνω, κατά μέσο όρο.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Γενικός Δείκτης με άλλο ένα «άλμα» (σχεδόν 2%) βρέθηκε μια «ανάσα» από τις 780 μονάδες, συμπληρώνοντας μάλιστα την ενδέκατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κόντρα και στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις από την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας κι έπειτα. Επιπλέον, αυτό το κατάφερε έχοντας σημειώσει μικροδιορθώσεις σε επίπεδο τίτλων στο ενδιάμεσο. Πλησιάζει το ρεκόρ του 1999, όταν το Χρηματιστήριο μέτρησε 12 σερί κερδοφόρες συνεδριάσεις! Η σημερινή άνοδος φέρνει την Αγορά σε υψηλά 2 ετών.
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες συνεδριάσεις έως τώρα ξεκίνησαν αρνητικά και στη συνέχεια οι αγοραστές άλλαζαν το κλίμα, οδηγώντας τον γενικό δείκτη ακόμη υψηλότερα. Μάλιστα, παρατηρήθηκε και η εικόνα στις πτωτικές τροχιές, η συναλλακτική δραστηριότητα να έριχνε τους ρυθμούς της, ενώ στις ανοδικές να ανέβαζε ταχύτητες. Βέβαια, στην άνοδο βοήθησε και η ριζική αλλαγή του κλίματος στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν στον ρυθμό της ευφορίας που κρατά ήδη μία εβδομάδα και διαμορφώνονται σήμερα στο 5,671% με περαιτέρω πτώση της τάξης του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα. Ανάλογα εντυπωσιακό είναι και το ράλι στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, με την απόδοσή τους σήμερα να διαμορφώνεται πολύ κάτω αυτής των 10ετών, και στο 5,438% με βελτίωση της τάξης του 2,91% από τα χθεσινά επίπεδα, τη στιγμή μόλις τον Φεβρουάριο αυτού του έτους είχε βρεθεί άνω του 10%, με το ράλι να ξεπερνά το 45%.
Επίσης, στο ΧΑ, αν και δυσκολεύτηκε σήμερα, κλάδος αναφοράς της ανόδου ήταν και πάλι ο τραπεζικός κλάδος (πλην του ενεργειακού), ο οποίος συνδέεται αφενός με την πορεία των ελληνικών spreads αφετέρου με την εν δυνάμει αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στον τραπεζικό κλάδο το ράλι των τιμών είναι περισσότερο φορτισμένο με προσδοκία κάλυψης του χαμένου εδάφους καθώς η καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης έχει ήδη στοιχίσει ένα τρίμηνο στο οποίο οι τράπεζες θα καταγράψουν αύξηση των καθυστερούμενων δανείων και μείωση των καταθέσεων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανοιχτή στην έλευση ξένων επενδυτών, αναγνωρίζοντας ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης περνά υποχρεωτικά μέσα από τις επενδύσεις.
Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,98% στις 778,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 755,96 μονάδων (-0,98%) και 778,62 μον. (+1,99%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 141,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 154,84 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,32 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,11%, στις 2.081,23 μονάδες, ενώ στο +0,83% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 933,16 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,06% στις 1.038,00 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil σημείωσε άλμα 5,88%, υπό την προσδοκία για την ένταξή της στους δείκτες του MSCI κατά την τριμηνιαία αναθεώρηση της 15ης Μαΐου, με την Eurobank και την Εθνική να την ακολουθούν με άνοδο 4,73% και 4,69% αντίστοιχα. Μάλιστα, οι δύο τραπεζικές μετοχές ανέτρεψαν το πρωινό αρνητικό κλίμα, που τις είχε φέρει στο -2,25% και -3,44% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του +2% έκλεισαν οι ΕΕΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΟΛΠ, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος και Βιοχαλκο, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean, ΔΕΗ και Σαράντης. Στον αντίποδα, η Folli Follie σημείωσε απώλειες 5,12%. Στη μετοχή διακινήθηκαν δύο πακέτα, 1,5 εκατ. και 150 χιλ. μετοχών, στην τιμή των 20 ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες “παραλήπτες” των πακέτων, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,7% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου, ήταν ξένοι επενδυτές, ενώ η διάθεση έγινε από insiders.